Χταπόδι με πουρέ μελιτζάνας με Μακεδονικό Ταχίνι & ζελέ χταποδιού

ΥΛΙΚΑ : (για το χταπόδι)
1,5 κιλό χταπόδι χωρισμένο σε πλοκάμια
1 φιάλη κόκκινο κρασί
50ml παρθένο σησαμέλαιο
σπυρί πιπέρι, μπαχάρι και δαφνόφυλλο
1 κρεμμύδι
3 ζελατίνες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Τοποθετούμε το χταπόδι μαζί με το πιπέρι, το κρασί, το δαφνόφυλλο, τα μπαχαρικά και τη μισή ποσότητα σησαμελαίου σε ένα pyrex με καπάκι ή γάστρα. Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 180ºC για 1 ½ ώρα. Κόβουμε το χταπόδι σε φέτες και παράλληλα, στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί, στο οποίο και ρίχνουμε τις ζελατίνες.

φωτογραφία 2ΥΛΙΚΑ: (για τον πουρέ μελιτζάνας)
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κουταλιές Μακεδονικό Ταχίνι
1 κουταλάκι κύμινο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
4 κουταλιές της σούπας πέρλες ροδιού
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο, μαϊντανός

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε. Μόλις κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα τους και τα σπόρια. Τις ψιλοκόβουμε και τις ανακατεύουμε με το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το αλάτι και το κύμινο. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πέρλες ροδιού και χοντροκομμένο, φρέσκο μαϊντανό.
Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα με το χταπόδι και το ζελέ από το ζωμό του χταποδιού.

Υ.Γ.Εμείς χρησιμοποιήσαμε το παραδοσιακό μακεδονικό ταχίνι και σησαμέλαιο από την εταιρεία «Αφοί Χαϊτογλου»

#makedonikoshalvas #toglykopoukaneikalo

You may also like