Ψωμί ολικής αλέσεως από τη Νιόβη Αναζίκου

Υλικά: (για δύο καρβελάκια)
600γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
400γρ. αλεύρι ολικής ή πολύσπορο
2 κυβάκια φρέσκια μαγιά ή δύο φακελάκια ξηρή
1 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 1/2 φλιτζάνια περίπου χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Θα διαλύσουμε σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό τους κύβους μαγιάς και το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλάτι, την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακκούβα στην μέση και προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά, το λάδι και συνεχίζουμε ρίχνοντας το νερό λίγο- λίγο στο κέντρο παίρνοντάς από γύρω-γύρω λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε ως να τραβήξει αρκετό αλεύρι. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να τραβήξει όλο το Braid niovi anazikou k-mag.grαλεύρι από την λεκάνη. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βγάζουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε για 5-7΄ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων, τυλίγουμε την λεκάνη με μία πετσέτα και την τοποθετούμε κάπου ζεστά. Αφήνουμε μία ώρα να φουσκώσει, να γίνει διπλάσια. Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 3 λεπτά. Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο. Σε αυτό το σημείο μπορείτε αν θέλετε να του δώσετε επιπλέον γεύση και να προσθέσετε ελιές ψιλοκομμένες, λιαστή ντομάτα ή τυρί.

Πλάθουμε τα δύο κομμάτια ζύμης σε σχήμα καρβελάκι ή φραντζόλας, τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα της κουζίνας ή σε ένα επίπεδο ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο νερό στην επιφάνεια για να κολλήσει το σουσάμι. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε για 50 λεπτά, ως να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν – ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου– τα χαράζουμε σε 2-3 σημεία και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα στην προτελευταία σχάρα του φούρνου για 40-50΄.

Θα είναι έτοιμα όταν στα 40 λεπτά, μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του καρβελιού και το μαχαίρι βγει καθαρό χωρίς υπολείμματα από νοτερή ζύμη. Αν δεν βγει “στεγνό” το βάζετε πάλι στο φούρνο και υπολογίστε κάποια λεπτά επιπλέον ανάλογα το πόσο υγρό θα το δείτε.

Τα βγάζετε από το φούρνο, τα τυλίγετε με πετσέτα και τοποθετήστε τα όρθια μέχρι να κρυώσουν και ύστερα απολαύστε υπέροχο σπιτικό ψωμί!!!

Αν θέλετε περισσότερο ολικής το ψωμί βάλτε 500γρ. αλεύρι σκληρό και 500γρ. αλεύρι ολικής άλεσης. Αν βάλετε όλη την ποσότητα ολικής θα είναι πολύ βαρύ το ψωμί σας και δεν θα φουσκώσει. Είναι σημαντικό να το αφήσετε να φουσκώσει καλά για να ψηθεί σωστά. Κανονικά το ψωμί θέλει σκληρό τύπου αλεύρι αλλά στην περίπτωση που δεν βρείτε αντικαταστήστε το με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

You may also like