Ωφέλιμη η Βιταμίνη Ε για την άνοια

Dementia 1Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA διαπιστώθηκε πως άτομα με ήπια ή μέση μορφή Alzheimer που λάμβαναν υψηλές δόσεις της Βιταμίνης παρουσίασαν μία πιο αργή πορεία της ασθένειας εν αντιθέσει με άλλους που έλαβαν ψευδοφάρμακο. Οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως οι ασθενείς αυτοί μπορούσαν να διεκπεραιώσουν καθημερινές διαδικασίες για περισσότερο χρόνο και χρειάζονται λιγότερη βοήθεια από φροντιστές. Παρ’ όλα αυτά, η Εταιρεία Alzheimer δήλωσε πως η δόση ήταν πολύ υψηλή κι ίσως αυτό να μην είναι ασφαλές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 613 ασθενείς με ήπια ή μέση μορφή της νόσου λάμβαναν σε καθημερινή βάση Βιταμίνη Ε, ένας φαρμακευτικό σκεύασμα κατά της άνοιας με δραστική ουσία τη μεμαντίνη, έναν συνδυασμό Βιταμίνης Ε και μεμαντίνης ή placebo. Οι μεταβολές της ικανότητάς τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες – όπως το πλύσιμο ή το ντύσιμο – καταμετρούνταν για περίπου δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν Βιταμίνη Ε παρουσίασαν μία πιο αργή πορεία της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν placebo, με τον ετήσιο μέσο όρο της μετάπτωσης να υποχωρεί κατά 19%. Αυτοί που έπαιρναν Βιταμίνη Ε – γνωστή κι ως Α-Τοκοφερόλη – χρειάζονταν λιγότερη βοήθεια από φροντιστές.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Α-Τοκοφερόλη είναι ωφέλιμη σε περιπτώσεις ήπιας ή μέσης μορφής Alzheimer επιβραδύνοντας την πορεία της μετάπτωσης των λειτουργικών ικανοτήτων και μειώνοντας – τρόπον τινά – το φόρτο εργασίας των φροντιστών», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Maurice Dysken του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μινεάπολις.

Σχολιάζοντας την έρευνα, o Dr. Doug Brown, διευθυντής ερευνών κι ανάπτυξης στην Αμερικανική Εταιρεία Alzheimer, είπε πως οι φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με άνοια να διεκπεραιώσουν καθημερινές διεργασίες είναι κλειδί για να ενισχυθεί όσο γίνεται η μακροβιότητα όσων ζουν με τη νόσο.

Επίσης, όμως, δήλωσε πως έπρεπε να γίνει περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως η Βιταμίνη Ε βοηθά τους ασθενείς με άνοια, καθώς και το αν είναι ασφαλές να λαμβάνουν μία τόσο υψηλή δόση σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα είπε: «Έχει ζωτική σημασία το να αναζητούν οι ασθενείς συμβουλή από το θεράποντα γιατρό τους πριν αποφασίσουν να παίρνουν συμπληρώματα. Αυτή τη στιγμή η δόση της Βιταμίνης Ε που λήφθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν πολύ υψηλότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κι είχε φτάσει σ’ ένα επίπεδο που θα μπορούσε να είναι κι επισφαλές για κάποιους.»

801ee410dcf3fa9d8ac3a612a0f357d7Ο Dr. Eric Karran, διευθυντής ερευνών της Βρετανικής Εταιρείας Ερευνών Alzheimer, δήλωσε πως τα ευρήματα της έρευνας υποδείκνυαν πως η Βιταμίνη Ε μπορεί να επιβραδύνει σ’ έναν συγκρατημένο βαθμό τις μεταπτώσεις της καθημερινότητας των ασθενών με ήπια ή μέση μορφή Alzheimer, χωρίς όμως αυτό να έχει κάποια επίδραση στις ικανότητες μνήμης και σκέψης. Είπε επίσης πως είναι πολύ νωρίς για να συσταθεί ως θεραπεία η Βιταμίνη Ε.

«Μέχρι να αναπαραχθούν τα αποτελέσματα από αυτήν την έρευνα , δε θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να λαμβάνουν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων Βιταμίνης Ε προκειμένου να προλάβουν ή να θεραπεύσουν το Alzheimer. Αν τώρα τους απασχολεί η λήψη βιταμινών ή κάποια δίαιτα, τότε θα πρέπει να απευθύνονται στο θεράποντα ιατρό τους».

Πηγή: BBC
Photos: Pinterest 

You may also like