Ω-3: Ασπίδα και κατά του αλκοόλ

0b44301ea3ce3e3dc5952cde822e7e93Η λίστα με τα οφέλη από την κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται ότι ολοένα και μακραίνει. Σύμφωνα με έρευνα του Loyola University Chicago Stritch School of Medicine το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA) των Ω-3 μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά της άνοιας που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Κι αυτό διότι το DHA φαίνεται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από την καταστροφή των κυττάρων και τη φθορά που οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ. Η έρευνα, με επικεφαλής τον Michael A. Collins, PHD, παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινωνία Βιοκλινικής Μελέτης πάνω στον Αλκοολισμό στη Βαρσοβία.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, μικρές ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή 2 ποτηράκια την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες δεν βλάπτουν. Αντιθέτως, μπορεί να «γυμνάσουν» τα κύτταρα του εγκεφάλου. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί φλεγμονή και καταστρέφει τα κύτταρα.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι ειδικοί εξέθεσαν εγκεφαλικά κύτταρα αρουραίων στις ίδιες ποσότητες αλκοόλ αλλά και σε μία σύνθεση αλκοόλ και DHA αντίστοιχα. Αυτό που βρήκαν είναι ότι τα κύτταρα που είχαν εκτεθεί στο μείγμα αλκοόλ και DHA είχαν κατά 90% λιγότερη νευρο-φλεγμονή και νευρωνική φθορά σε σύγκριση με τα κύτταρα που βρέθηκαν εκτεθειμένα μόνο σε αλκοόλ. Όπως δήλωσε ο Collins στη Science Daily , «το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθά στη διατήρηση της εγκεφαλικής ακεραιότητας στα άτομα που κάνουν κατάχρηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους έκανε κακό». Όπως, βέβαια, έσπευσε να προσθέσει, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από την άνοια που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι να μειώσει την κατανάλωση. «Δε θέλουμε οι άνθρωποι να νομίζουν ότι είναι εντάξει να λαμβάνουν ορισμένα χάπια με Ω-3 και μετά να συνεχίζουν να το παρακάνουν με το αλκοόλ», τόνισε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το DHA είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών και των νηπίων αλλά και την καλή υγεία του εγκεφάλου για τους ενήλικες. Καλές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα αβγά.

You may also like