Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, πριν αποφασίσετε να συγκατοικήσετε…, από τη Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

10385062_1456038424637635_1413089270_nΑποφασίσατε να φύγετε απ’το σπίτι και να “επιχειρήσετε” την συγκατοίκηση; Εξαίρετη επιλογή, η οποία όμως διαθέτει αρκετό ρίσκο.
Είτε πρόκειται να συγκατοικήσετε με το αγόρι ή την κοπέλα σας, είτε με συμφοιτητή/τρια, είτε απλά με έναν φίλο που έτυχε (ώστε να μοιράζεστε και το νοίκι) υπάρχουν κάποιοι «χρυσοί κανόνες» οι οποίοι θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους, χωρίς το στομάχι σας να δεθεί κόμπος.

Golden Rule No1 – Τράβα και λίγο χέρι…
Σε όλες τις μορφές συγκατοίκησης, ο πιο βασικός παράγοντας που σηματοδοτεί αρμονική συμβίωση, ακούει στο όνομα συμβιβασμός. Αν είστε ισχυρογνώμονες και θέλετε να γίνεται διαρκώς το δικό σας, τότε μάλλον η συγκατοίκηση δεν είναι η καλύτερη λύση για εσάς. Αν πάλι επιθυμείτε να συνυπάρχετε ήρεμα με τους γύρω σας, τότε θα πρέπει να κάνετε υποχωρήσεις. Ποτέ κανείς δεν κατάφερε κάτι, με το να μένει κολλημένος στην άποψή του. Το παν είναι να ελίσσεστε.

Golden Rule No2 – Κράτα με, να σε κρατώ
Οι δουλειές, οι οικονομικές υποχρεώσεις και όλα τα παράπλευρα ζητήματα που «τρέχουν» μέσα σε ένα σπίτι, θα πρέπει να μοιράζονται και να υπάρχει ισορροπία. Όσα περισσότερα είναι τα άτομα που ζουν κάτω απ’την ίδια στέγη, τόσο περισσότερο θα πρέπει να μοιράζονται επί ίσοις όροις οι υποχρεώσεις. Πιο απλά, όταν μόνο ο ένας κάνει τα πάντα, κάπου υπάρχει πρόβλημα…

Golden Rule No3 – Leave me some space (!)
Η συγκατοίκηση μπορεί να παρομοιαστεί με αυτοτελή ιστορία καθημερινής τρέλας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να συμβιώνεις, να κοιμάσαι, να τρως, να βλέπεις τηλεόραση, να ξεκουράζεσαι, κλπ κλπ… με (τουλάχιστον) άλλο ένα άτομο, κάτω απ’την ίδια στέγη. Γι’αυτό το λόγο, επειδή κάποιες φορές μπορεί τα νεύρα να… «κλατάρουν», καλό θα ήταν από την αρχή της συμβίωσής μας με το εκάστοτε άτομο, να ορίζουμε μέρες και ώρες που θα αφιερώνουμε αποκλειστικά στον εαυτό μας, που θα τις περνάμε μόνοι μας ή που θα καταπιανόμαστε με άλλες δραστηριότητες. Με λίγα λόγια, βασικό συστατικό για μια επιτυχημένη συγκατοίκηση είναι και  να έχει ο κάθε συγκάτοικος τον χώρο του έτσι διαμορφωμένο ώστε να περνάει καλά σε αυτόν και να αισθάνεται άνετα!

10374201_1456038427970968_785526726_nGolden Rule No4 – Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία…
Φέρνουν όμως την εσωτερική γαλήνη και ηρεμία σε ένα σπίτι (!)
Προτού αποφασίσετε να κάνετε το «μεγάλο βήμα» της μετακόμισης, βεβαιωθείτε πως έχετε ένα “αξιοσέβαστο” εισόδημα, το οποίο θα μπορεί να σας εξασφαλίζει τα βασικά, όπως το μερίδιό σας στο ενοίκιο, το φαγητό, τους λογαριασμούς, κλπ. Το να πληρώνει μονίμως άλλος για εσάς, είναι κοροϊδία και δεν σας τιμά, σε καμία περίπτωση, νομίζω.

Κλείνοντας, αγαπημένοι μου φίλοι, οφείλω να ομολογήσω πως όσοι «χρυσοί κανόνες» κι αν υπάρχουν, εσείς είστε αυτοί που έχετε την ευθύνη για το κατά πόσο θα πετύχει μια τέτοια προσπάθεια. Όπου υπάρχει διάθεση, υπάρχουν τρόποι κι όπου υπάρχει θέληση και υπομονή, τα εμπόδια και οι δυσκολίες σταδιακά ξεπερνιούνται.

Η Μαρκέλλα Χρυσοστόμου είναι σπουδάστρια Δημοσιογραφίας στη σχολή του Ant1 και διατηρήσει το δικό της blog, το οποίο κι ενημερώνει συχνά….

You may also like