Όνειρα και όνειρα, από τη Ρούλα Καρακούση

2ba5ad71e56a047d69d5f29ad5ca8038«Είδα κακό όνειρο». Το είπε η μαμά και δεν έδωσε κανείς σημασία. Ή δεν ήθελε να δώσει. Δεν συμμερίστηκε κανείς τον ανήσυχο ύπνο της. Την κοροϊδέψαμε. Όχι γιατί δεν την πιστέψαμε. Γιατί θέλαμε, μάταια όπως αποδείχτηκε, να ξορκίσουμε το αλάνθαστο ένστικτο μαμάδων και γιαγιάδων. Η πραγματικότητα ήρθε και την επιβεβαίωσε. Σύντομα, πριν προλάβει να ξεχαστεί το όνειρο.

Από το σπίτι για να πάω στο σχολείο μεσολαβούσε ανηφόρα. Σε μέρες μεγάλου άγχους παλεύω να ανηφορίσω το δρόμο αυτό να φτάσω στο σχολείο. Ποτέ δεν προλαβαίνω. Ακούω το κουδούνι να χτυπάει και εγώ δεν μπορώ να κάνω βήμα. Τα πόδια μου είναι κολλημένα στο έδαφος. Στον ύπνο μου όλα αυτά.
Με έχουν κυνηγήσει και σκυλιά. Δεν προλαβαίνουν να με δαγκώσουν. Αρχίζω να τρέχω και ξυπνάω. Πουθενά σκυλιά. Όλα καλά. Και σε γκρεμό έχω πέσει.
Το ότι χτυπούσα τα πόδια μου στον τοίχο δίπλα στο κρεβάτι μου, δεν κατάφερε να αποτρέψει την πτώση μου στο κενό. Άγχος είναι αυτό. Έτσι το ερμηνεύω.

Και νυφικά έχω φορέσει και μωρά έχω κρατήσει. Στον ύπνο μου πάντα. Η πρώτη σκέψη είναι πως πρόκειται για διακαείς πόθους. Μπα… Τα είδα στον ονειροκρίτη. Λαχτάρες και τα δυο. Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Ειδικά το νυφικά. Όλα τους παραφορτωμένα, να νομίζουν πως θα κάνουν εντύπωση. Δε θα φορούσα ποτέ τέτοιο νυφικό. Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Στο δε τελευταίο όνειρο που είδα και κρατούσα μωρό, προσπαθούσα να το δώσω σε φίλη μου να το πάρει αγκαλιά. Κι αυτή μου το έδινε πίσω. Της είχα νεύρα. Και αφού ξύπνησα. Δεν ήταν καλή μέρα.

Είναι και κάτι πρωινά όμως που ξυπνάς με μία όμορφη διάθεση. Έχω δει εγώ κάτι πράσινους κήπους, λουλούδια λευκά, χρωματιστά φορέματα, πρόσωπα αγαπημένα να μου χαμογελάνε. Είναι συγκεκριμένα αυτά τα πρόσωπα. Ξέρω πως αν τα δω θα πάει καλά η μέρα.

keep-calm-and-believe-in-dreams-8Έχει συμβεί και το εξής περίεργο. Στα μισά της νύχτας ξύπνησα ενώ έβλεπα να παίρνει σάρκα και ονειρικά οστά ένα διακαής μου πόθος. Πάει το όνειρο; Έπρεπε να δω πάση θυσία τη συνέχεια. Ξανακοιμήθηκα και το επεισόδιο ολοκληρώθηκε.

Ο Φρόυντ είπε πως η ερμηνεία των ονείρων είναι η βασιλική οδός για την εξερεύνηση του υποσυνείδητου. Για τυχόν απορίες και περαιτέρω ερμηνείες παρακαλώ όπως απευθυνθείτε σε μαμάδες και γιαγιάδες.

You may also like