Όταν η φύση συναντά το minimal

από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

Οι τρεις κύριες αρχές που συνιστούν τη σχεδιαστική φιλοσοφία των pro.plus.ma arkitektones επαληθεύονται με τον καλύτερο τρόπο στη συγκεκριμένη κατοικία: αρχιτεκτονική του σήμερα, αρχιτεκτονική εναρμονισμένη με το περιβάλλον, αρχιτεκτονική για τον άνθρωπο.

Η αρχιτεκτονική μελέτη τους αφορά στο σχεδιασμό μιας εξοχικής κατοικίας για ζευγάρι στην Ορεινή Κορινθία. Η πρόταση προήλθε από την καθ΄ ύψος επέκταση του υπάρχοντος κτίσματος, με σκοπό να αποτελέσει έναν χώρο που να αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται.


Τόσο η εξωτερική ξύλινη επένδυση του κτιριακού όγκου όσο και το ύψος στο οποίο αναπτύσσεται, μεταμορφώνουν την κατοικία σε ένα «σύγχρονο δεντρόσπιτο – παρατηρητήριο της φύσης», δοσμένο σχεδιαστικά μέσα από την αρχιτεκτονική ματιά του σήμερα, που προορίζεται να προσφέρει στους ιδιοκτήτες του έναν χώρο ζεστό, ατμοσφαιρικό, ο οποίος να αποτελεί αγαπημένο εξοχικό καταφύγιο.

Η κατοικία μοιάζει με ένα γεωμετρικό στερεό στο χώρο, το οποίο αποκόπτεται με δυναμικό τρόπο στο σημείο που αντικρίζει τον Ακροκόρινθο, ενώ μέσα από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες αξιοποιούνται η θέα και η οπτική που προσφέρει το γύρω τοπίο.

Εσωτερικά, οι  pro.plus.ma arkitektones ακολούθησαν τη λογική οργάνωσης και διάταξης μιας «σουίτας ξενοδοχείου». Οι μακρόστενες μορφές των περιμετρικών ανοιγμάτων που λειτουργούν ως «ουλές -σχισμές» πάνω στην επιδερμίδα του κτιρίου και πλαισιώνουν ως κάδρα το εξωτερικό τοπίο, επανέρχονται δυναμικά ως τρισδιάστατα γεωμετρικά σχήματα στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας, από τη διαμόρφωση της εστίας (τζάκι) που αναδεικνύεται σε ένα κεντρικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του χώρου μέχρι τον προσεκτικό σχεδιασμό όλων των επίπλων από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες. Ως ένα ακόμη βασικό στοιχείο ευελιξίας του χώρου λειτουργούν και οι συρόμενες πόρτες που προσφέρουν, μέσα από ένα οπτικό παιχνίδι, εναλλακτικές προτάσεις πρόσβασης στην guardarobe και στο λουτρό.

Οι ζεστοί χρωματικοί τόνοι του deck, οι μαύρες λεπτομέρειες, καθώς και το απόλυτο λευκό που κυριαρχεί στο εσωτερικό του σπιτιού δημιουργούν ένα ήπιο αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρον background, το οποίο λειτουργεί ως καμβάς, πάνω στον οποίο προβάλλεται και κυριαρχεί το έντονο πράσινο του κήπου και του άμεσου περιβάλλοντα χώρου, που πλαισιώνουν το κτίριο.

Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των pro.plus.ma arkitektones (www.arkitektones.eu)

You may also like