Όταν οι πόνοι περιόδου είναι έντονοι…

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της περιόδου τους συμπεριφέρονται σαν ασθενείς. Πολλές γυναίκες υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου, οι οποίοι συνοδεύονται από αλλαγές τόσο στη συμπεριφορά όσο και στην ψυχολογία.

Εάν οι πόνοι περιόδου περάσουν παίρνοντας ένα απλό παυσίπονο, τα πράγματα είναι καλά. Όταν όμως τα συμπτώματα δεν δείχνουν να υποχωρούν, τότε λέμε ότι μια γυναίκα υποφέρει από δυσμηνόρροια. Έχει υπολογιστεί ότι το 25- 30% των γυναικών θα υποφέρουν έστω και για μια μικρή περίοδο της ζωής τους από δυσμηνόρροια.

Η δυσμηνόρροια χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την πρωτοπαθή και τη δευτεροπαθή. Πρωτοπαθής είναι η δυσμηνόρροια που έχει μία κοπέλα από την εφηβική ηλικία, χωρίς να υπάρχει κάποια προϋπάρχουσα πάθηση. Συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννα. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξή της είναι η έναρξη της έμμηνου ρήσης σε ηλικία μικρότερη των δώδεκα ετών, η ατεκνία, η μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κληρονομικότητα.

Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας θα πρέπει να βελτιώσετε τη διατροφή σας, να εντάξετε φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιό σας τουλάχιστον τρείς μέρες πριν από την έναρξη της περιόδου, η διακοπή του καπνίσματος, η γυμναστική, η γιόγκα, ο καλός ύπνος, τα θερμά επιθέματα, το μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς αλλά και στις πατούσες και τα θερμά επιθέματα στην κοιλιά. Δοκιμάστε επίσης να εφαρμόσετε ομοιοπαθητική θεραπεία, η οποία θα εστιάσει στα αίτια του προβλήματος ώστε να το αντιμετωπίσει.

Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία και οφείλεται συνήθως σε ενδομητρίωση, σε αδενομύωση, στα σπιράλ, σε στένωση του τραχήλου, σε πυελικές φλεγμονές, σε ινομυώματα, σε ανωμαλίες στη διάπλαση των γεννητικών οργάνων, σε κύστες και σε σοβαρότερα περιστατικά σε καρκίνωμα.

Στην περίπτωση δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας ο γυναικολόγος καλείται να δώσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας και υπογονιμότητας.

You may also like