Όταν το βιβλίο γίνεται έργο τέχνης

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι όπου εκεί που όλοι εμείς βλέπουμε ένα απλό καθημερινό αντικείμενο, εκείνοι κοιτούν λίγο παραπέρα και βλέπουν έναν ολόκληρο διαφορετικό κόσμο.

Ετσι και ο Guy Laramee αντί για ένα βιβλίο είδε ποτάμια, βουνά, θάλασσες και σπηλιές, το αποτέλεσμα έκτος από μοναδικό και αξιοθαύμαστο είναι τουλάχιστον, τόσο πρωτότυπο όσο και ιδιαίτερο. Πώς ένας άνθρωπος σκέφτεται και αποφασίζει να «σκαλίσει» και να φτιάξει κόσμους πάνω σε βιβλία; Μάλλον γιατί αυτά είναι τα μόνα που περιέχουν ολόκληρους μοναδικούς γαλαξίες στις σελίδες τους που ίσως να μην γνωρίσουμε πότε, και αυτό τα κάνει τον ιδανικό καμβά για να χτίσουμε επάνω τους.
Στοίβες ολόκληρες σκονισμένες παλιές εγκυκλοπαιδικές και βιβλία που ο Guy τα χαράζει, σε απίστευτες μικρογραφίες με ναούς, ηφαίστεια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Με βάση την επιτυχία της προηγούμενης δουλειάς του, ο καλλιτέχνης από το Μόντρεαλ είναι ακόμα, συνθέτης, συγγραφέας και έχει δημιουργήσει αύτη τη νέα συλλογή από σκαλιστά τοπία με τίτλο «Guan Yin».


Το «Guan Yin» είναι η σειρά έργων τέχνης που είναι αφιερωμένη στις δυνάμεις του περιβάλλοντος οι οποίες φέρνουν τους ανθρώπους αντιμέτωπους με τραυματικές καταστάσεις, με την θλίψη και τον πόνο. Ο Laramee μέσα από αυτό το έργο αντανακλά τα συναισθήματα του σε σχέση με τον χαμό της μητέρας του τον περασμένο χρόνο, άλλα και το σοκ που είχε υποστεί ο ίδιος από τις εικόνες που είχε δει στο ιαπωνικό τσουνάμι. Οι τραυματικές καταστάσεις αυτές ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη για μία νέα μαγευτική και παράλληλα τόσο μελαγχολική και δυνατή μορφή τέχνης.

Μέσα από την ενασχόληση του με τον πόνο και τα συναισθήματα της καταστροφής, έχει δημιουργήσει ένα πανέμορφο και χιονισμένο τοπίο, γκαζόν – ολοκληρωμένα βουνά σε εγκυκλοπαίδειες. Μέσα από αυτό αναφέρει με μία δήλωση «Η αγάπη μας για το βουνό θα μας θεραπεύει.»

Πηγή: http://www.dezeen.com/

You may also like