Όχι στην καθιστική ζωή

d3f9feb57ab77b6f26c19bc5575d2040Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάσει τη δομή του εγκεφάλου, πυροδοτώντας τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει ότι η έλλειψη άσκησης έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας σημαντικά το σχήμα συγκεκριμένων νευρώνων.

Αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι η καθιστική ζωή βλάπτει. Ολοένα και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το να καθόμαστε όλη την ημέρα σε έναν καναπέ μπορεί να μικρύνει τη διάρκεια της ζωής μας. Κι αυτό διότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εμφάνισης διαβήτη και πολλών ακόμη χρόνιων διαταραχών.

Τα νέα στοιχεία
Ερευνητές από το Wayne State University School of Medicine μελέτησαν δώδεκα ποντικούς. Οι μισοί από αυτούς τοποθετήθηκαν σε κλουβιά με ρόδες, όπου είχαν τη δυνατότητα να τρέχουν εφόσον το ήθελαν. Οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν σε κλουβιά χωρίς ρόδες και έτσι έμειναν στατικοί. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών, τα ποντίκια με τις ρόδες έτρεχαν περίπου 3 μίλια την ημέρα, σε αντίθεση με τα άλλα που παρέμειναν ανενεργά.

Μετά από αυτό το διάστημα, οι επιστήμονες εισήγαγαν με ένεση στους ποντικούς μία μπογιά η οποία χρωμάτιζε συγκεκριμένους νευρώνες. Εκείνο που ήθελαν ήταν να αναγνωρίσουν νευρώνες σε ένα κομμάτι του εγκεφάλου (rostral ventrolateral medulla) που ελέγχει την αναπνοή και ποικίλα ασυνείδητα συστήματα που βοηθούν στην άσκηση. Το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου ελέγχει επίσης την αρτηριακή πίεση και αυτό που ονομάζεται συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι ειδικοί βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των νευρώνων των δύο ομάδων πειραματόζωων. Οι νευρώνες των παθητικών ποντικών είχαν αλλάξει σχήμα ενώ είχαν αναπτύξει περισσότερα παραρτήματα σε σύγκριση με τους κανονικούς νευρώνες. Αυτά τα παρακλάδια, λοιπόν, έκαναν τους νευρώνες πιο εύκολα υπερδραστήριους και ικανούς να στέλνουν παραπλανητικά μηνύματα στο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας, σε τελική ανάλυση, την αρτηριακή πίεση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Comparative Neurology.

Πηγή: yahoo

You may also like