Όχι τα παιδιά στη γυάλα, για να μην πέσουν θύματα εκφοβισμού

over protecting parentsΟι υπερπροστατευτικοί γονείς μεγαλώνουν παιδιά-θύματα εκφοβισμού, αποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Child Abuse & Neglect. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν 70 μελέτες πάνω σε περισσότερα από 200.000 παιδιά και βρήκαν ότι οι κακές τεχνικές από πλευράς γονέων είχαν το μέγιστο αντίκτυπο στα παιδιά τους τα οποία όχι μόνο είναι θύματα επιθετικότητας αλλά και επιθετικά τα ίδια (“bully-victims”).

Όπως εξηγεί ο Dieter Wolke, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας και Ευημερίας του Πανεπιστημίου Warwick «οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι ο εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα που εντοπίζεται μόνο στα σχολεία. Ωστόσο, βάσει αυτής της μελέτης είναι προφανές ότι οι γονείς παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τη στάση τους». Όπως προσθέτει ο Wolke, «γι αυτό το λόγο θα πρέπει να στοχεύσουμε σε προγράμματα παρέμβασης όχι μόνο στα σχολεία αλλά και τις οικογένειες έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τις σωστές γονεϊκές συμπεριφορές όπως είναι η ζεστασιά, η στοργή, η επικοινωνία και η υποστήριξη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και κατηγοριοποίησαν γονεϊκές συμπεριφορές όπως είναι η κακοποίηση, η εγκατάλειψη και η υπερπροστασία ως αρνητικές συμπεριφορές. Στον αντίποδα, χαρακτήρισαν ως θετικές συμπεριφορές την υπεύθυνη συμπεριφορά, την επικοινωνία, τη συμμετοχή των γονιών στο μεγάλωμα των παιδιών τους, την υποστήριξη, την επίβλεψη και τη ζεστασιά. Εκείνο που βρήκαν είναι ότι οι υπερπροστατευτικοί γονείς προσέδιδαν μεγαλύτερες πιθανότητες στα παιδιά τους να γίνουν θύματα εκφοβισμού.

«Το ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από υποστήριξη δε σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να τα γλιτώσουν από κάθε μορφής αρνητική εμπειρία. Κι αυτό διότι εκείνο που στην πορεία καταφέρνουν είναι να τα αποτρέπουν από το να μαθαίνουν τρόπους να αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό και να τα κάνουν περισσότερο ευάλωτα», επισημαίνει ο Wolke.

bully-victimsΗ σημασία της αυτονομίας
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Child Development υπογραμμίζει τη σημασία της αυτονομίας των παιδιών, κυρίως στα χρόνια του Λυκείου. Μελετώντας τα οφέλη της φιλίας στους εφήβους, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Virginia βρήκαν ότι ένα συγκεκριμένο επίπεδο αυτονομίας μπορεί να εδραιώσει ένα γενικό αίσθημα ευημερίας. Η έννοια ευημερία εδώ περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων: από το να νιώθει κανείς άνετα, να του αρέσει ένα διαφορετικό είδος μουσικής ή να αντιδρά όταν κάποιος συνομήλικός του πέφτει θύμα εκφοβισμού.

Πηγή:http://health.yahoo.net/

You may also like