Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία

Στις 3 Ιουνίου, 2010 έξι εθελοντές μπήκαν σε ένα διαστημικό όχημα 550 κυβικών μέτρων στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών για μια άσκηση ταξιδιού 520 ημερών από και προς τον Άρη. Η άσκηση χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και το πλήρωμα διενέργησε πειράματα για το πώς οι μεγάλες σε διάρκεια διαστημικές πτήσεις επηρεάζουν τόσο την ψυχολογία, όσο και την φυσιολογία των ανθρώπων.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Κολέγιο ιατρικής Μπέιλορ, ανέλυσαν τα στοιχεία σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με το πέρασμα του χρόνου η ζωή του πληρώματος έγινε πιο καθιστική και στους περισσότερους άρχισε να μειώνεται η ποιότητα του ύπνου, και να αισθάνονται περισσότερο κουρασμένοι.

Ο Ματίας Μπάσνερ, ένας από τους επικεφαλής επιστήμονες της μελέτης επεσήμανε ότι η έρευνα δείχνει την ανάγκη δημιουργίας, με τεχνητά μέσα, ενός εικοσιτετράωρου ημερήσιου κύκλου στα μελλοντικά διαστημικά οχήματα και πλανητικούς τόπους κατοικίας, ώστε το εκάστοτε πλήρωμα να καταφέρει να διατηρήσει ένα φυσικό και υγιή κύκλο ύπνου και εγρήγορσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν επίσης και τη ζωή στη Γη, όπου οι άνθρωποι στις βιομηχανικές κοινωνίες διάγουν καθιστική ζωή και δεν κοιμούνται επαρκώς. Ο Ντέιβιντ Ντίνγκες, επιστήμονας που ασχολήθηκε με την μελέτη, τονίζει ότι «ο ύπνος για το ανθρώπινο σώμα είναι ουσιώδους σημασίας, όπως και η ανάγκη μας για φαγητό και νερό».

Πηγή: http://www.skai.gr

You may also like