10 Λόγοι για να βάλουμε το ροδάκινο στην καθημερινότητά μας

Το χυμώδες φρούτο του καλοκαιριού μας προστατεύει σε πολλά επίπεδα

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τα φρούτα εποχής που μας χορταίνουν γευστικά. Ένα από αυτά είναι και το ζουμερό ροδάκινο. Είναι γλυκό, δροσερό και μας ωφελεί όσο δε φανταζόμαστε!

Τα ροδάκινα…

01 … προστατεύουν τα μάτια μας. Είχαμε πει πως τα φρούτα και τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσια σε Β-καροτίνη, η οποία εξασφαλίζει την καλή υγεία των ματιών μας. Από αυτήν την ομάδα δε λείπουν φυσικά και τα ροδάκινα που, εκτός από Β-καροτίνη, περιέχουν βιταμίνες A και C. Η Β-καροτίνη θρέφει και προστατεύει τους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών μας, μειώνοντας το ρίσκο του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επίσης, οι βιταμίνες A και C που περιέχονται στα ροδάκινα εξασφαλίζουν την καλή όραση αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

   02 … ενισχύουν την καλή υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη A που περιέχεται στα ροδάκινα ενυδατώνει το δέρμα και του δίνει απαλή υφή κι η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που το προστατεύει από αλλοιώσεις. Ένα μεγάλο ροδάκινο την ημέρα μπορεί να διατηρήσει το δέρμα μας λαμπερό κι αψεγάδιαστο. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χυμό του απευθείας στο δέρμα μας για να το προφυλάξουμε από μαύρους κύκλους και ρυτίδες.

03 … διατηρούν το σωματικό βάρος. Τα ροδάκινα δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά κι έχουν μόλις εξήντα οκτώ θερμίδες. Τα δε σάκχαρα του φρούτου είναι φυσικά, κάνοντάς το ένα θρεπτικό και γευστικό σνακ, ειδικά για όσους βρίσκονται σε διατροφικό πρόγραμμα για απώλεια περιττού βάρους. Τα ροδάκινα χορταίνουν και μας κρατούν μακριά από σνακ πιο παχυντικά και με επεξεργασμένα συστατικά.

04 … μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των ροδάκινων είναι αυτά που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ενώ τα χυμώδη φρούτα είναι γνωστά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, αλλά και των τύπων καρκίνου του στόματος. Ακόμη, τα φαινολικά οξέα στα ροδάκινα εμποδίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στους μαστούς χωρίς να καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.

05 … ελέγχουν την υψηλή χοληστερίνη. Καταναλώνοντας τακτικά ροδάκινα, μπορούμε να προστατευτούμε από την υψηλή χοληστερίνη αλλά κι άλλα προβλήματα που οδηγούν σε διαβήτη και καρδιοπάθειες. Τα φαινολικά οξέα παίζουν κι εδώ ρόλο καθώς προλαμβάνουν την οξείδωση της LDL (χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη), ενώ η Β-καροτίνη που περιέχουν τα ροδάκινα είναι εκείνη που μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα.

06 … ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα ροδάκινα ωφελούν την καρδιά καταστρέφοντας τους παθογενείς παράγοντες που, μέσω αλυσιδωτών αντιδράσεων, αλλοιώνουν ή καταστρέφουν κύτταρα. Τα ροδάκινα, επίσης, περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις που δρουν ενάντια στο μεταβολικό σύνδρομο, έναν συνδυασμό παραγόντων που προκαλεί φλεγμονές, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες. Ακόμη, ο ρόλος που παίζουν τα ροδάκινα στη μείωση της χοληστερίνης συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος προς την καρδιά, προφυλάσσοντάς μας από έμφραγμα κι εγκεφαλικό.

07 … βοηθούν στην καλή πεπτική λειτουργία. Η κατανάλωση ροδάκινων βοηθά στην αποβολή τοξινών από το έντερο, τα νεφρά, το στομάχι και το ήπαρ χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες και κάλιο. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τα νεφρά, ενώ επίσης περιορίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης ελκών. Επίσης, ως ένα ελαφρύ σνακ, τα ροδάκινα δεν επιβαρύνουν το στομάχι.

  08 … ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Ένα μεγάλο ροδάκινο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο κι είναι “φτωχό” σε νάτριο, στοιχεία που βοηθούν στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο “συνεργάζεται” με το νάτριο προκειμένου να ρυθμίσει το νερό που το σώμα μας περιέχει. Ακόμη τα ροδάκινα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο κι ασβέστιο, στοιχεία που όλα ενισχύουν την καλή υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάνοντας τα γλυκά φρούτα συμμάχους σε περιπτώσεις αρτηριακής υπέρτασης.

09 … προστατεύουν από την αναιμία. Σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας, είναι σημαντική η πρόσληψη τροφών πλούσιες σε σίδηρο, όπως είναι τα ροδάκινα. Ο σίδηρος ενισχύει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, περιορίζοντας ή ακόμη και προλαμβάνοντας την αναιμία. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα.

10 … μειώνουν τις φλεγμονές. Τα ροδάκινα έχουν εξαιρετική αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή κι αντιοξειδωτική δράση. Οι διατροφολόγοι συστήνουν σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα ή ρευματισμούς να καταναλώνουν τακτικά ροδάκινα, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α βοηθά στους ρευματισμούς. Επίσης, τα ροδάκινα έχουν διουρητική και καθαρτική δράση κι έτσι περιορίζονται οι φλεγμονές που οδηγούν σε αυτές τις παθήσεις.

Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα οφέλη των ροδάκινων, καλό είναι να τα καταναλώνουμε ωμά και με τη φλούδα τους. Τώρα, λοιπόν, που είναι η εποχή τους, νομίζω πως είναι μία καλή ευκαιρία για να τα εντάξουμε σε μία υγιή διατροφική καθημερινότητα!

You may also like