2o Athens Science Festival: Όταν η επιστήμη γίνεται ψυχαγωγία…

2ο Athens Science FestivalΜπορεί η επιστήμη να γίνει από δημοφιλής, “sexy” και ψυχαγωγική και από απλώς ενδιαφέρουσα, άκρως ελκυστική; Σαφώς και μπορεί. Και αυτός είναι ο στόχος. Αυτό τουλάχιστον μας υπόσχονται οι διοργανωτές του Athens Science Festival που πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη φορά από τις 17 έως τις 22 Mαρτίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η επιστήμη είναι μια περιπέτεια και εμείς ως άνθρωποι θέλουμε να τη βιώσουμε, αρκεί να της δώσουμε λίγο χώρο στη ζωή μας. Η αλήθεια είναι πως ζούμε σε έναν απόλυτα επιστημονικό κόσμο, στον οποίο όλα γύρω μας και μέσα μας κατακλύζονται από επιστήμη. Εμείς, απλά, χρειάζεται να την ανακαλύψουμε μέσα στην καθημερινότητά μας.

Σε αυτήν ακριβώς την ιδέα στηρίζεται και η φιλοσοφία του Athens Science Festival, που φέτος φέρει τον τίτλο:«Επιστήμη και Τεχνολογία: από την έρευνα στην εφαρμογή». Το φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας που τείνει να γίνει θεσμός, μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε για μια ακόμη φορά, την επιστήμη σε κάθε της μορφή με την οποία, αυτή μας περιβάλλει. “Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο κάθε στιγμή της ζωής μας συνδέεται με την επιστήμη που βρίσκεται κρυμμένη από πίσω και για αυτό η πρόσβαση στην επιστημονική γνώση είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, ο οποίος πρέπει να έχει ενημέρωση και άποψη για θέματα της καθημερινότητάς του.

Ως ενεργοί πολίτες πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοούμε επιστημονικά θέματα. Πρέπει να μπορούμε να εξηγήσουμε στο παιδί μας γιατί δεν κάνει να μιλάει στο κινητό, για το αν θα πρέπει να ανακυκλώνει υλικά ή όχι, για το αν θα τρώει πολλή ζάχαρη ή για το αν θα καπνίζει ή όχι. Ο δεύτερος λόγος που ο καθένας μας πρέπει να έχει πρόσβαση στην επιστήμη είναι γιατί ως φορολογούμενοι πολίτες, εμείς πληρώνουμε για την επιστημονική έρευνα και απαιτούμε τη διάχυση της γνώσης για την οποία πληρώνουμε” εξηγεί ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ιδρυτής και συνδιοργανωτής του φεστιβάλ, πρόεδρος και συνιδρυτής του εκπαιδευτικού οργανισμού “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”.

Το 2ο Athens Science Festival, σταθερό στην περσινή γραμμή, περιλαμβάνει και φέτος δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε μαθητές και φοιτητές όσο και στο ευρύ κοινό, οι οποίες παρουσιάζονται έξυπνα, με τη μορφή εργαστηρίων, εκπαιδευτικών δρώμενων, επιμορφωτικών παιχνιδιών, επιστημονικών παρουσιάσεων, συζητήσεων, παραστάσεων, προβολών, εκθέσεων και ελκυστικών ομιλιών από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες (νομπελίστες και διεθνείς επιστημονικές προσωπικότητες).

Από τις 17 μέχρι τις 22 Μαρτίου, η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι θα γεμίσει επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων χωρισμένο ανά ημέρα σε τρεις ζώνες στόχευσης και είκοσι θεματικές.

Τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη θα απευθύνεται στα σχολεία και η απογευματινή και βραδινή ζώνη στο ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στις οικογένειες και το ευρύ κοινό. Κατά τη διάρκεια των 6 ημερών του φεστιβάλ αναμένονται περίπου 10.000-15.000 επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι το 1ο Athens Science Festival προσέλκυσε περισσότερα από 6.000 άτομα. Σε αυτές τις έξι ημέρες, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της επιστήμης μέσα από μια πρωτότυπη γιορτή στην οποία συμμετέχουν 60 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί φορείς, 60 ομιλητές και 20 καλλιτέχνες.

Η λογική του φεστιβάλ επιστήμης στην Αθήνα ακολουθεί τη λογική όλων των αντίστοιχων φεστιβάλ που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη (ενδεικτικά στο Εδιμβούργο από το 1989 και στη Βαρκελώνη από το 2005). Στην Ελλάδα η ιδέα γεννήθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο και το διαγωνισμό Famelab και αμέσως μετά ιδρύθηκε ο εκπαιδευτικός οργανισμός SciCo , (με στόχο την εκλαΐκευση της επιστήμης σε ένα μέσο κοινό , το οποίο δεν είχε κάποιο επιστημονικό background μέσα σε 3 λεπτά.).

Χρειάστηκαν όμως επτά ολόκληρα χρόνια για την υλοποίησή της. “Η μεγαλύτερη δυσκολία για μας δεν ήταν να “στήσουμε” ένα φεστιβάλ, αλλά να αναδείξουμε την ανάγκη για αυτό. Η επιστημονική κοινότητα μέχρι τότε δεν είχε αντιληφθεί την αναγκαιότητα ύπαρξής του και περιοριζόταν σε αποσπασματικές δράσεις. Νομίζω ότι τώρα τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και είμαι αισιόδοξος” λέει ο πρόεδρος της SciCo.

Η επιστήμη, όπως το έθεσε και ο Carl Sagan, είναι ένα κερί μέσα στο σκοτάδι. Λάμπει ένα φως στον κόσμο γύρω μας και μας επιτρέπει να δούμε πέρα από τις προκαταλήψεις και τους φόβους μας, πέρα από την άγνοια και τις ψευδαισθήσεις μας, πέρα από τη μαγική σκέψη των προγόνων μας που δίκαια πάλεψαν για την επιβίωση τους με το να φοβούνται και να προσπαθούν να δαμάσουν απόκρυφες και υπερφυσικές δυνάμεις. Εμείς δεν έχουμε παρά να την ακολουθήσουμε στο 2ο Athens Science Festival για να ξεχωρίσουμε, όσο μπορούμε, το αυθαίρετο από το λογικό, το ανούσιο από το ουσιαστικό, το ψεύτικο από το αληθινό.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής , εδώ

 

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

Λίγα λόγια για τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο:

Ο Θοδωρής είναι science communicator και κοινωνικός επιχειρηματίας. Σπούδασε Βιολογία και έχει διδακτορικό στη Γενετική από το Kings College London. Είναι ο κεντρικός παρουσιαστής του TEDxAthens από το 2011 και Πρόεδρος και Συν-ιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης “SciCo” (www.scico.gr ), η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στην Κύπρο και έχει στόχο την προώθησης της επιστήμης μέσω καινοτόμων τρόπων στο ευρύ κοινό.

Είναι επίσης ιδρυτής της εταιρίας “Theta Communications” η οποία εξειδικεύεται στη βιωματική εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, του “Athens Science Festival” (www. athens-science-festival.gr), του διαδραστικού συνεδρίου για την υγεία “TEDMED- Health Forward” (www. healthforward. gr), του διαδικτυακού προγράμματος “School lab” (www. school-lab.org), του προγράμματος κοινωνικής επιχειρηματικότητας “Impact Series” (www.theimpactseries.com) και της ΜΚΟ “Green Project” (www.green-project.org).

Από τον Οκτώβριο του 2013 είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση.

To 2011 ήταν υποψήφιος από την Ελληνική αντιπροσωπεία της UNESCO για το Kalinga Science Popularizator Prize. Τον Αύγουστο του 2012 εκπαιδεύτηκε από τον τέως Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Al Gore για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι πρεσβευτής του για Climate Reality Project, ενώ το Φθινόπωρο του 2012 παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ, στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Global Entrepreneurship Week τη SciCo ως καλή πρακτική κοινωνικής επιχείρησης στην Ελλάδα.

 

Πηγή: εδώ (κείμενο:Βάσω Μιχοπούλου)

You may also like