4 λόγοι για να γίνεις αρχιτέκτονας και 4 λόγοι… για να μη γίνεις!

01

από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι για τους οποίους θα συμβούλευα κάποιον να  μπει στην “κλίκα” μας, αντίστοιχα υπάρχουν άλλοι τόσοι που θα έπρεπε κανείς να αποφύγει να γίνει αρχιτέκτονας, καθώς οι δυσκολίες κάθε άλλο παρά ευφάνταστες είναι….Σίγουρα είναι δημιουργικό επάγγελμα, αλλά έχει πολλές παραμέτρους που μόνο με την καθημερινή τριβή, μπορεί κανείς να γνωρίσει!

 

4 λόγοι για να γίνεις αρχιτέκτονας:

1] Είναι τρόπος ζωής, δεν είναι απλώς μια δουλειά…

Οι αρχιτέκτονες έχουν την τάση να σκέφτονται όλη την ώρα… την αρχιτεκτονική. Και ασφαλώς δεν είναι απαραίτητο να οραματίζονται μεγαλεπήβολα σχέδια και ουρανοξύστες… Η έμπνευσή τους θεωρείται ανεξάντλητη, όπως άλλωστε και η παρατηρητικότητά τους: νέες μορφές, υλικά, υφές, ο τρόπος που διαχέεται το φως είναι στοιχεία που ακτινογραφούνται αμέσως μόλις ο αρχιτέκτονας εισέλθει σ’ ένα χώρο.

2] “Ο κόσμος σέβεται τους αρχιτέκτονες”

Ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν με τι πραγματικά ασχολούμαστε, υπάρχει η αντίληψη ότι οι αρχιτέκτονες είναι ηθικά και υπεύθυνα όντα. Ακόμη, λέγεται πως η δημιουργικότητα είναι η κινητήρια δύναμη, καθώς ο αρχιτέκτονας δεν υποκινείται από οικονομικά οφέλη.

3] Καλλιτεχνική ελευθερία και προσωπική έκφραση

Για να το καταλάβουμε, αρκεί να σκεφτούμε έναν πελάτη που αναθέτει το ίδιο έργο, ξεχωριστά, σε δέκα αρχιτέκτονες. Είναι δεδομένο ότι θα λάβει δέκα τελείως διαφορετικές μεταξύ τους προτάσεις!

4] Μακροζωία Καριέρας

Μπορείτε να εξασκήσετε το επάγγελμα της αρχιτεκτονικής για όσο χρονικό διάστημα θέλετε – θα είστε πάντα ένας αρχιτέκτονας!

 

054 λόγοι για να μη γίνεις αρχιτέκτονας:

1] Οι περισσότεροι φίλοι σου θα είναι αρχιτέκτονες

Οι αρχιτέκτονες είναι συνήθως φίλοι με άλλους αρχιτέκτονες, καθώς τους θεωρούν ως τους μοναδικούς ανθρώπους με τους οποίους ταυτίζονται τα ενδιαφέροντά τους.

2] Σας περιμένει πολλή δουλειά…

Ο χρόνος εργασίας εξαρτάται άμεσα από την τελική ποιότητα του προϊόντος. Το μεγαλύτερο τμήμα του χρόνου μάλιστα αφορά στην ανάπτυξη του σχεδιασμού, με άλλα λόγια στην εύρεση της λύσης που θα ικανοποιεί τον πελάτη. Αν χρειάζεστε 200 ώρες εργασίας, για να ολοκληρώσετε τα κατασκευαστικά σχέδια ενός έργου, αυτό αντιστοιχεί σε 25 εργάσιμες μέρες, αν εργάζεστε 8 ώρες κάθε μέρα. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, διότι υπάρχουν κι άλλα projects με τα οποία πρέπει να ασχοληθείτε. Η επιλογή είναι μονόδρομος: θα δουλεύετε 16 ώρες τη μέρα, για να τελειώσετε πιο γρήγορα!

3] Τα ιδανικά σου… δεν έχουν πάντα σημασία

Οι πελάτες μάς προσλαμβάνουν για να τους δώσουμε το προϊόν που εκείνοι θέλουν, κι αυτό… δεν είναι πάντα αυτό που ικανοποιεί κι εμάς. Σαφώς, με την πάροδο των χρόνων, ο αρχιτέκτονας διαμορφώνει το δικό του ύφος. Ωστόσο, αρκετοί πελάτες εμφανίζονται διατεθειμένοι  να το αλλάξουν ή να το τροποποιήσουν!

044] Η αρχιτεκτονική απαιτεί… αφοσίωση

Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα εξελίσσεται διαρκώς. Ο αρχιτέκτονας δεν είναι (μόνο) καλλιτέχνης: οφείλει να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση, να τη συνδυάσει με την τεχνολογία, να οργανώσει τη μελέτη, να προγραμματίσει την κατασκευή. Παράλληλα με όλα αυτά, εξελίσσονται διαρκώς τα υλικά, οι μέθοδοι κατασκευής και οι νομοθετικές διατάξεις. Ο αρχιτέκτονας είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τις εξελίξεις και, μαζί τους, να εξελίσσεται και ο ίδιος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αρχιτεκτονική είναι από τα λίγα επαγγέλματα που δεν θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει… “βαρετό”.

 

Πηγή: www.lifeofanarchitect.com

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

 

You may also like