5 ασκήσεις για να κρατήσουμε τη σπονδυλική μας στήλη σε φόρμα

Με πέντε απλές ασκήσεις…

Ένα μέρος του σώματός μας που κάποιες φορές αμελούμε και το θυμόμαστε μόνο όταν… μας πονάει είναι η πλάτη μας. Στηρίζει το σώμα μας, είναι υπεύθυνη για την κίνηση, την ευλυγισία κι εν γένει την καλή μας υγεία. Κι όμως, την ταλαιπωρούμε μέχρι να αρχίσει να μας εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά της με πόνο! Ας δούμε, λοιπόν, μία σειρά πέντε ασκήσεων με βάση τη ρυθμική αναπνοή για να τη διατηρήσουμε γερή, δυνατή και μακριά από πόνους και (μικρο)τραυματισμούς.

01 Ξεκινάμε χαλαρώνοντας τους ώμους. Με την εισπνοή σηκώνουμε τους αγκώνες ψηλά και μακριά από τα πλευρά, κρατώντας τα σε ευθεία με αυτά. Σταθεροποιούμε τους μύες της πλάτης και φέρνουμε αργά τους ώμους προς τα πλευρά. Βάζοντας δύναμη στους μύες της πλάτης, “στέλνουμε” τους αγκώνες στην αρχική θέση. Εισπνέουμε για να τεντωθούμε κι εκπνέουμε για να ‘μαζέψουμε” πάλι το σώμα. Φροντίζουμε να κάνουμε αργά τις εναλλαγές ώστε να νιώθουμε τους μύες της πλάτης να “σφίγγουν” σε κάθε σημείο. Επαναλαμβάνουμε δέκα ή δεκαπέντε φορές.

  02 Καθόμαστε στο πάτωμα έχοντας τα πόδια σε θέση “πεταλούδας”, δηλαδή με τα πέλματα ενωμένα και τα γόνατα σε απόσταση μεταξύ τους. Ισιώνουμε τη σπονδυλική μας στήλη και παίρνουμε βαθιές ανάσες. Φέρνουμε αργά το πηγούνι στο στήθος, ορθώνουμε τη σπονδυλική στήλη και τεντώνουμε ελαφρώς το λαιμό. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μία “κυλιόμενη” κίνηση ώστε να υπάρχει μία ροή στα “ανοίγματα” που δημιουργούνται με τις διατάσεις ανάμεσα στους σπονδύλους. Κάνουμε τις κινήσεις αργά ώστε να νιώσουμε την πλάτη να ανοίγει, ενώ το σετ κάνει τη σπονδυλική στήλη πιο ίσια κι ευλύγιστη. Κάνουμε δέκα επαναλήψεις.

03 Σε καθιστή θέση, φέρνουμε το δεξί πόδι πάνω από το αριστερό γόνατο με τη δεξιά φτέρνα κοντά στο αριστερό γόνατο και προσπαθούμε να καθόμαστε σταθερά. Σηκώνουμε το αριστερό χέρι ψηλά και το στρέφουμε απαλά προς το σώμα. Αν γίνεται, ενώνουμε τον αριστερό αγκώνα με το δεξί γόνατο. Κατά την εισπνοή, ορθώνουμε τη σπονδυλική στήλη και στην εκπνοή στρεφόμαστε περισσότερο προς το πλάι. Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές. Στρεφόμαστε αργά προς την άλλη κατεύθυνση, ενώ κατά την αναπνοή μπορούμε να έχουμε τα ακροδάχτυλα στο πάτωμα. Επανερχόμαστε αργά στην αρχική θέση κι επαναλαμβάνουμε για την άλλη πλευρά.

04 Επαναλαμβάνουμε την προηγούμενη άσκηση με το δεξί πόδι και πάλι περασμένο πάνω από το αριστερό γόνατο. Ορθώνουμε τη σπονδυλική στήλη και εντείνουμε τη στροφή με το δεξί χέρι στο έδαφος για να φτάσουμε σε μεγαλύτερο ύψος στρέφοντας τη στήλη μας περισσότερο. Εκπνέουμε και στρεφόμαστε περισσότερο σε δύο ή τρεις επαναλήψεις. Για την ολοκλήρωση της άσκησης κάνουμε ότι και στην προηγούμενη κι αλλάζουμε πλευρά.

05 Ναι, η σειρά των ασκήσεων ολοκληρώνεται ιδανικά με διαλογισμό! Καθόμαστε με την πλάτη ίσια και κλείνουμε τα μάτια. Αν η σπονδυλική μας στήλη είναι ταλαιπωρημένη, ξαπλώνουμε ανάσκελα σε στάση savasana, δηλαδή με τα πόδια σε ελαφρά έκταση και τα χέρια επίσης σε απόσταση από τα πλευρά και με τις παλάμες να “κοιτούν” προς τα πάνω. Παίρνουμε πέντε βαθιές ανάσες κι ενόσω διαλογιζόμαστε, οραματιζόμαστε τη σπονδυλική μας στήλη “ανοιχτή”, τους σπόνδυλους να αποκτούν απόσταση μεταξύ τους και τη θεραπευτική ενέργεια (“λευκό φως”) να κατακλύζει κάθε τμήμα της πλάτης μας μέχρι και τη λεκάνη. Αφηνόμαστε να νιώσουμε τη σπονδυλική μας στήλη δυνατή και υγιή. Μένουμε σε αυτή τη θέση για τρία λεπτά, ή παραπάνω για ακόμη περισσότερα οφέλη.

Φροντίζω το σώμα μου σημαίνει φροντίζω και προστατεύω κάθε του κομμάτι… Το ίδιο κάνουμε, λοιπόν , και για την πλάτη για περήφανη και κυρίως υγιή στάση!

You may also like