Black chocolate is not so bad…..

σοκολατα

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Επάνοδος στο θέμα του πολλαπλού όφελους  της μαύρης σοκολάτας στην υγεία ,μετά από πρόσφατη δημοσίευση στο NEJM  όπου αναφέρεται ότι χώρες με μεγάλη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας,  παράγουν πολλούς νομπελίστες (πιθανότατα λόγω αυξημένης νοητικής λειτουργίας των κατοίκων).

Η σοκολάτα προέρχεται από τους καρπούς του κακάο (δένδρο Theobroma cacao tree) το οποίο είναι πλούσιο  (όπως και το τσάι) σεφλαβονοειδή, γνωστά πλέον γιά τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Σαν Μ.Σ θεωρείται εκείνη που είναι πλούσια σε κακάο (70%), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες (λευκή,γάλακτος) που περιέχουν ολιγότερο κακάο και περισσότερη σάκχαρη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Από την μελέτη των σύγχρονων σχετικών ιατρικών άρθρων σχετικά με την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας διαπιστώνονται τα παρακάτω:

1)  Κατανάλωση 30-60γρ  (1 μπάρα=30-60 γρ ) 1-3 φορές/μήνα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 26%, ενώ η κατανάλωση  της ίδιας ποσότητας 1-2 φορές/βδομάδα  κατά 32%. Η καθημερινή πρόσληψη  ελαττώνει τους κινδύνους γιά έμφραγμα, θάνατο από στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ η πρόσληψη 100γρ/ημέρα μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 25mm Hg.

2) 50-60 γρ/ εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 14-17% ( JACCNeurology), ενώ η νοητική-γνωσιακή λειτουργία βελτιώνεται όταν αυξάνεται η πρόσληψή της ,κύρια σε υγρή  μορφή (Hypertension, Co gnitive Co coa A ging stydy).

3)  Η κακή χοληστερόλη (LDL) μειώνεται, και η καλή χοληστερόλη αυξάνεται όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, καταρρίπτοντας τον μύθο της λιπιδογενούς δράσης της ( το κορεσμένο λιπαρό οξύ stearic acid που είναι κύριο συστατικό της ,  δρα ουδέτερα στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης)’ταυτόγχρονα  η αυξημένη κατανάλωσή της -χωρίς υπερβολές, ελαττώνει τον Δ.Μ.Σ!!!- αδυνατίζει!!! (Arch Int Med).

4)  Παρά την φήμη για βελτίωση του θυμικού και της διάθεσης όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, μέσω της επιδρασης στούς υποδοχείς της ντοπαμίνης, φαίνεται ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η επιπλέον πρόσληψή της συμβαδίζει με αυξημένη επίπτωση κατάθλιψης.

Ολα αυτά είναι πολύ ελκυστικά, ειδικά την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου… όμως μην ξεχνάτε, 60 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας που είναι μία η σχεδόν μία μπάρα, αντιστοιχούν σε  440  θερμίδες!

 

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like