H Hungry Girl in Athens προτείνει : Μπούκουβο από σπίτι

10596217_10204100530894497_2007871304_nΕίναι μερικές κλισέ ατάκες που αν και έχουν περάσει στη σφαίρα του αστικού μύθου δεν μπορούμε και να μη παραδεχτούμε την διαχρονική ισχύ τους, έστω και αν με το πέρασμα των χρόνων έχουν αναπροσαρμοστεί στις εκάστοτε συνθήκες και κουλτούρες. Για παράδειγμα, το μπούκοβο. Μεγαλώνοντας στη Βόρεια Ελλάδα, θυμάμαι το μπούκοβο να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μου. Κι όμως, δε το συνειδητοποίησα μέχρι που άρχισα να κινούμαι νότια και να παρατηρώ την απουσία του. Υποψία που επιβεβαιώθηκε σε συνδυασμό με δηλώσεις φίλων ότι «εμείς εκεί πάνω δεν τρώμε τίποτα χωρίς μπούκοβο». Θα μπορούσα να προβάλω κάποιο αντίλογο αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, έχω βάλει μπούκοβο σε γιαούρτι, μετά από αυτό κάθε επιχείρημα μπορεί να πέσει στο κενό! Για να μην αναφερθώ στην σχεδόν ολική αντικατάσταση του μαύρου πιπεριού με μπούκοβο. Μερακλού από κούνια, σας λέω! Μακαρόνια με λάδι, μπούκοβο, ρίγανη και χοντρό αλάτι έχετε δοκιμάσει ποτέ; Αριστούργημα, γαστρονομική αποκάλυψη με 4 μόλις υλικά!

Οπότε τι πιο λογικό από το να μάθω να φτιάχνω το δικό μου σπιτικό μπούκοβο, μιας και το καταναλώνω σε οικογενειακές ποσότητες, πολυτέκνων για την ακρίβεια. Άλλωστε πόσο δύσκολο θα μπορούσε να είναι κάτι που φτιάχνεται από ένα μόνο υλικό, τις πράσινες καυτερές πιπεριές; Βλέπετε και η ίδια η λέξη μπούκοβο είναι σλάβικη και μεταφράζεται ως «καυτερό». Σύμφωνα δε με την ιστορία ο εμπνευστής ήταν ένας καλόγερος σε ένα μοναστήρι στη Σερβία, ο οποίος πρώτος καλλιέργησε αυτό το είδος κόκκινης πιπεριές και, έτσι, δόθηκε και στο μοναστήρι ο ομώνυμος τίτλος.

Ας μάθουμε, λοιπόν, πώς φτιάχνεται το φημισμένο «Μεσογειακό τσίλι».

1. Για να γεμίσουμε ένα βαζάκι των 250gr. θα χρειαστούμε περίπου 1kg πράσινες καυτερές πιπεριές, τις οποίες θα πλύνουμε καλά και θα τις αφήσουμε στον ήλιο απλωμένες σε ένα ταψάκι και σκεπασμένες με ένα τούλι, ώστε να προφυλάσσονται από έντομα.

2. Μόλις αρχίσουν να κοκκινίζουν και να ζαρώνουν, τουλάχιστον μετά από μία βδομάδα με 10 μέρες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και κόβουμε σε κομματάκια όλη την υπόλοιπη πιπεριά μαζί με τους σπόρους της και βάζουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει όλα τα κομματάκια στο μέγεθος των σπόρων.
10543866_10204100530934498_1662447660_n

3. Επειδή το μείγμα μας θα έχει ακόμα λίγη υγρασία, μπορούμε να το αφήσουμε ακόμα μερικές ώρες στον ήλιο ή, αν βιαζόμαστε, στο φούρνο στους 50 βαθμούς για ένα τέταρτο. Αφού στεγνώσει το βάζουμε στο βαζάκι.
10589073_10204100530974499_970576457_n

4. Το σπιτικό μπούκοβό μας είναι έτοιμο να συνοδέψει ιδανικά από σούπες και λαδερά μέχρι ψητά και σάλτσες.

Και το τελικό αποτέλεσμα....

Και το τελικό αποτέλεσμα….

Υ.γ.1 Άλλωστε να μη ξεχνάμε και τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του τόσο αγαπητού μπαχαρικού, μιας και είναι αποδεδειγμένα μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών A, B6, C, Κ και μαγγανίου ενώ, την ίδια στιγμή, η πικάντικη φύση του αποτελεί μία άκρως αποτελεσματική μέθοδο ενεργοποίησης του μεταβολισμού.

Υ.γ.2 Ζήστε πικάντικα, λοιπόν! ;)

Περισσότερα για την Hungry Girl in Athens, μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ

You may also like