“Patrick Melrose”: ένα συναρπαστικό ταξίδι προς τη λύτρωση

Πόσο διαφέρει, άραγε, αυτό που χαρακτηρίζουμε ως “αριστοκρατία” από τη μεσοαστική τάξη; Μήπως δεν έχουν κι αυτοί τους δικούς τους δαίμονες να αντιμετωπίσουν; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απαντά η mini τηλεοπτική σειρά του Sky Atlantic “Patrick Melrose” που βασίζεται στην ομότιτλη σειρά βιβλίων του Edward St Aubyn.

Η ιστορία μας ξεκινάει από την Αγγλία της δεκαετίας του 1980 με ένα τηλεφώνημα. Απαντώντας το, ο Patrick Melrose (Benedict Cumberbatch) μαθαίνει πως ο πατέρας του απεβίωσε και πως πρέπει να παραλάβει τις στάχτες του από τη Νέα Υόρκη. Ο Patrick, τοξικομανής και (κατά τις πρώτες εκτιμήσεις) εμφανώς αδιάφορος για το θάνατο του πατέρα του θα πάρει την πτήση, ενώ παράλληλα αποφασίζει να “καθαρίσει”. Αυτό το διήμερο της διαμονής του, όμως, κάθε άλλο παρά εξιλεωτικό θα είναι, καθώς θα εισβάλλουν στο μυαλό του θραύσματα της παιδικής του ηλικίας, με έναν πατέρα βίαιο και μία μητέρα που υπέμενε τη ζωή αυτή. Θραύσματα που νομίζει πως μπορεί να σβήσει μόνο με τα ναρκωτικά, από τα οποία προσπαθεί να απεξαρτηθεί. Τα θραύσματα αυτά όμως έχουν ένα άλλο υπόβαθρο κι ο Patrick θα πρέπει να δώσει δύο αγώνες: έναν ενάντια στις καταχρήσεις κι έναν απέναντι στο παρελθόν του.

Η mini σειρά αποτελείται από πέντε επεισόδια διάρκειας μίας ώρας και κάθε επεισόδιο είναι η μεταφορά του αντίστοιχου βιβλίου της σειράς του St Aubyn.

Μπορεί η τηλεοπτική σειρά να ξεκινάει με το δεύτερο βιβλίο της συλλογής, ωστόσο αυτή η αλλαγή είναι ίσως το τρικ της παραγωγής προκειμένου να διατηρήσει το ενδιαφέρον του καθένα από μας τουλάχιστον ζωντανό. Κι η αλήθεια είναι πως το πρώτο επεισόδιο της σειράς είναι κάπως δύσκολο να το καλοδεχθεί κανείς. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να βλέπει κανείς την παρακμή ενός ανθρώπου στην κατάχρηση αναζητώντας εκεί παρηγοριάς. Μέσα από αυτήν την παρακμή, όμως, διαφαίνονται μικρά στοιχεία που μπορούν να κάνουν τον Patrick Melrose πιο συμπαθή στον τηλεθεατή. Στοιχεία για το πώς η καταγωγή από μία “καλή οικογένεια/κοινωνική τάξη” δεν είναι απαραίτητα εγγύηση για μία μετέπειτα καλή ζωή. Ή για το πώς η ανώτερη κοινωνική τάξη μπορεί και σκεπάζει κάτω από το χαλί τις σαθρές της πραγματικότητες που, σαν κινούμενη άμμος, μπορούν να τραβήξουν όποιον τις πλησιάζει, πόσο μάλλον όποιον ζει μέσα σε αυτές. Η σειρά “Patrick Melrose” είναι μία παραγωγή που τολμά να σπάσει έναν παραμορφωτικό καθρέφτη, σαν αυτούς που υπάρχουν στο τσίρκο ή το λούνα παρκ. Μόνο που πίσω από τη λαμπερή και περιποιημένη αντανάκλαση αυτού του καθρέφτη κρύβονται ματαιοδοξίες, αδυναμίες, πάθη, ακόμη και η ίδια η διαστροφή.

Αναμφίβολα είναι η ατμόσφαιρα κι η θεματολογία της σειράς που κερδίζει τον τηλεθεατή, αλλά ο κύριος λόγος που τον καθηλώνει είναι ένας: το cast κι ιδίως ο Benedict Cumberbatch στο ρόλο του Patrick Melrose. Ο Βρετανός ηθοποιός, ήδη δημοφιλής χάρη στον τηλεοπτικό “Sherlock”, τον Alan Turing και τον κινηματογραφικό Doctor Strange (κι όχι μόνο, φυσικά!), προσθέτει στο θαυμαστό βιογραφικό του έναν ακόμη ρόλο που αναδεικνύει τις υποκριτικές του ικανότητες, και μάλιστα σε μόλις πέντε επεισόδια. Όπως προείπα είναι δύσκολο να συμπαθήσει κάποιος από την αρχή κιόλας τον Patrick Melrose και, παρ’ όλα αυτά, ο Benedict Cumberbatch εμβαθύνει τόσο στο χαρακτήρα του που καταφέρνει να αφομοιώσει όλην την οδύνη που φωλιάζει και που προσπαθεί να καμουφλάρει λειτουργώντας ως ένας (επιεικώς) αντικοινωνικός και σνομπ αριστοκράτης με μόνη ευχαρίστηση στις καταχρήσεις. Αυτόν τον πόνο ο Cumberbatch τον βγάζει στην επιφάνεια με έναν αναπάντεχο ρεαλισμό και φυσικά φέρνει τον Patrick Melrose πιο κοντά στον τηλεθεατή και τον διαβεβαιώνει πως είναι ένας άνθρωπος με αδυναμίες κι όνειρα, όπως όλοι μας, παρά την ευγενή του καταγωγή. Σε αυτήν την προσπάθειά του τον πλαισιώνουν επίσης εξαιρετικά ο Hugo Weaving στο ρόλο του σκληρού πατριάρχη της οικογένειας Melrose, όπως και η Jennifer Jason Leigh η οποία αντικατοπτρίζει εξαιρετικά την αδύναμη φιγούρα της Eleanor Melrose.

Αν αναζητάτε μία τηλεοπτική σειρά για ένα mini binge watching session, τότε ο Patrick Melrose πρέπει τουλάχιστον να μπει στις πρώτης θέσης της λίστας σας με τίτλο “must watch”. Σας υπόσχομαι πως θα σας συναρπάσει. Κι επιπλέον, είμαι σίγουρη πως θα σας κάνει να αναζητήσετε τα βιβλία… με μένα το κατάφερε, πάντως!

You may also like