Γιατί το μανταρίνι είναι φίλος της υγείας μας;

Είναι το πιο αγαπημένο φρούτο μου για τον χειμώνα… με άρωμα που πλημμυρίζει τον χώρο και γεύση που ξυπνάει όλες τις αισθήσεις μου και παρά το γεγονός ότι ο Παύλος δεν το αντέχει, είναι ίσως το μόνο φαγώσιμο που υπάρχει σε αφθονία στο ψυγείο μας από το Νοέμβριο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Η ιστορία του μανταρινιού ανάγεται πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τους Μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.
Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.  Στα αγγλικά το μανταρίνι αναφέρεται πότε ως mandarin και πότε ως tangerine. Η λέξη αυτή αρχικά χρησιμοποιούνταν για μια μικρή ποικιλία πορτοκαλιού που έφερναν από την Ταγγέρη, στο Μαρόκο.

Το μανταρίνι, συμβολίζει τη μακροζωία και όχι άδικα αφού έχει να προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες στον οργανισμό σου. Περιέχει βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα.

Ακόμη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στα φλαβονοειδή και το φυλλικό οξύ που βοηθά στη διαμόρφωση και τη διατήρηση της υγείας των νέων κυττάρων στο σώμα.

Τέλος στα μανταρίνια θα βρεις σημαντικές ποσότητες από κάλιο το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία των νεφρών, των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος.

You may also like