Πρόταση για dvd: Murder On The Orient Express (Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου)

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Ελπίζω να σας πετυχαίνω με όμορφη διάθεση, άλλωστε είναι σαββατοκύριακο! Αν τα σχέδιά σας γι’ απόψε δεν περιλαμβάνουν βραδινή έξοδο και προτιμάτε να απολαύσετε μία καλή ταινία στο σπίτι, εμείς είμαστε εδώ με το Oscar-ικό μας αφιέρωμα. Τι θα λέγατε να γνωρίσουμε την ταινία που χάρισε στην Ingrid Bergman το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Δεκέμβριος, 1935. Ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό (Albert Finney) επιβιβάζεται στο θρυλικό Orient Express για να επιστρέψει στην Αγγλία. Όταν, όμως, η αμαξοστοιχία θα σταματήσει τη διαδρομή της κάπου στη Γιουγκοσλαβία λόγω έντονης χιονόπτωσης, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας θα βρεθεί νεκρός κάτω από πολύ μυστήριες συνθήκες. Ο signor Bianchi (Martin Balsam), διευθυντής της εταιρίας όπου ανήκει η γραμμή του Orient Express θα ζητήσει από τον Πουαρό να συμβάλλει στη διαλεύκανση του μυστηρίου. Η πολυπλοκότητα του εγκλήματος μόνο αδιάφορο δεν αφήνει το διάσημο λαγωνικό, που βασίζεται στην παρατηρητικότητά του και στα μικρά φαιά κύτταρα προκειμένου να βρει τον ένοχο ανάμεσα στους δώδεκα συνεπιβάτες του. Αλήθεια… τι σχέση μπορεί να έχει το έγκλημα στην αμαξοστοιχία του Orient Express με την απαγωγή και δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού στην Αμερική πέντε χρόνια πριν;

Το “Έγκλημα στο Orient Express” βασίζεται στο ομότιτλο αστυνομικό μυθιστόρημα της κυρίας του είδους Agatha Christie. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Paul Dehn (“Goldfinger”, 1964) ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθισε ο Sidney Lumet (“Twelve Angry Men”, 1957).

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να αναφέρω πως η διάσημη συγγραφέας δεν έμεινε ποτέ ικανοποιημένη από τις κινηματογραφικές μεταφορές των έργων της. Για κάποιο λόγο, όμως, αποφάσισε να δεχθεί και να δώσει μία ευκαιρία στην εταιρεία EMI. Πού εντόπισε το μόνο λάθος; Στο… μουστάκι του αγαπημένου της ντετέκτιβ! (Κρατήστε την πληροφορία, θα μας χρειαστεί!)

Ο Sidney Lumet δίνει ζωή στην ιστορία της Agatha Christie με το δέοντα σεβασμό που αξίζει το έργο της και με ελάχιστες μόνο αλλαγές, όπως σε  κάποια ονόματα. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης προσφέρει σε μία κλασσική υπόθεση “ποιος το έκανε;” μία προσεκτικά δομημένη αφήγηση, φροντίζοντας μάλιστα να μετατρέψει το θεατή ακόμη και σε βοηθό του Πουαρό. Η οπτική του Lumet στην ιστορία της Christie κάνει το θεατή να παρατηρεί και την πιο ασήμαντη (φαινομενικά) λεπτομέρεια βγάζοντας από μέσα του το φιλόδοξο λαγωνικό – υπό την προϋπόθεση, βέβαια, πως δεν έχει ήδη διαβάσει το βιβλίο! Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι όταν η εικασία του είναι λανθασμένη, ο Lumet κρατά το ενδιαφέρον του θεατή στα ύψη με τις σωστές δόσεις σασπένς και χιούμορ. Το “Έγκλημα στο Orient Express” από τη σκοπιά του Lumet δικαίως είναι μία από τις χρυσές στιγμές του κινηματογράφου. Απόδειξη και το γεγονός πως κι η ίδια η δημιουργός της ιστορίας δε βρήκε κάτι αρνητικό να προσάψει στο σκηνοθέτη! Κάπου εδώ έρχομαι να αναρωτηθώ αν το επερχόμενο project ου Kenneth Branagh για το 2017 θα φανεί αντάξιο των προσδοκιών! Υποθέτω ο χρόνος θα δείξει…

Μία τόσο μεγαλοπρεπής παραγωγή αυτόματα απαιτεί κι ένα δυναμικό cast, ειδικά όταν κάθε χαρακτήρας παίζει σημαντικό ρόλο στην πλοκή του μυστηρίου. Ο Albert Finney μεταμορφώνεται στον ιδιοφυή ντετέκτιβ βγάζοντας στην επιφάνεια το μπρίο αλλά και την οξυδέρκεια του διάσημου λαγωνικού από το Βέλγιο. Από εκεί κι ύστερα η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί κάποιος να δώσει έμφαση σε μεμονωμένα πρόσωπα, καθώς κάθε ηθοποιός κατάφερε να αποδώσει άριστα την αινιγματική περσόνα του χαρακτήρα του. Για την Ακαδημία, όμως, η ερμηνεία της Ingrid Bergman στο ρόλο της Σουηδής Greta ήταν που κέρδισε την προσοχή. Η (σε πρώτη ματιά) πράα και συνάμα φοβική συμπεριφορά της Greta αποδεικνύεται σημαντική, ειδικά στη διάρκεια της σκηνής όπου ανακρίνεται από τον Πουαρό. Αν με ρωτήσει κανείς, θα έλεγα πως εξίσου δίκαια θα ήταν, λόγου χάρη, η βράβευση της Lauren Bacall στο ρόλο της “γλωσσοκοπάνας” Mrs. Hubbard ή της Jacqueline Bisset. Αλλά σίγουρα δε μπορούμε να ισχυριστούμε πως η ερμηνεία της Bergman είναι αδιάφορη – το αντίθετο μάλιστα, αλλά ο φόβος του spoiler με εμποδίζει να επεκταθώ!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όπως κι εγώ!

Πρωταγωνιστούν: Albert Finney, Martin Balsam, Lauren Bacall, Jacqueline Bisset, Ingrid Bergman, Sean Connery, Vanessa Redgrave, John Gielgud, Anthony Perkins, Wendy Hiller, Jean-Pierre Cassel, Rachel Roberts, Michael York, Richard Widmark, Colin Blakely κ.α.

Φέτος υποψήφιες για το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου είναι οι:
Viola Davis, “Fences”
Naomie Harris, “Moonlight”
Nicole Kidman, “Lion”
Octavia Spencer, “Hidden Figures”
Michelle Williams, “Manchester By The Sea”

You may also like