Cappuccino, latte & macchiato: ποιες οι διαφορές τους;

Μάθε να τα ξεχωρίζεις όχι μόνο για την επόμενη παραγγελία σου!

               Για κάποιον που απολαμβάνει την ποικιλία όταν παραγγέλνει τον καφέ του στο αγαπημένο του καφέ ή take away, το να ξεχωρίσει τις διαφορές ανάμεσα σε έναν cappuccino, ένα latte κι έναν macchiato είναι κάπως απαιτητικό task! Σε πρώτη σκοπιά φαίνονται σχεδόν ίδια, επομένως τι θα λέγατε να δούμε κάπως πιο λεπτομερώς το πώς φτιάχνονται; Έτσι θα μπορούμε να καταλάβουμε κι αν ανταποκρίνονται στις βασικές μας προτιμήσεις στον καφέ μας!

               Cappuccino

               Ο cappuccinoαποτελείται από τρεις ισομερείς δόσεις espresso, γάλα κι αφρόγαλα, δίνοντας στο ρόφημα μία πλούσια και κρεμώδη γεύση κι υφή.

               Latte

               Πολλοί το χαρακτηρίζουν… γάλα με καφέ κι αν κι ακούγεται σαν “κακιούλα”, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα! Ένας καφές latteαποτελείται από μία δόση espresso και περίπου 2 δόσεις γάλα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, κάποιοι ζητούν και ένα λεπτό στρώμα αφρόγαλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο ελαφρύ ρόφημα ακριβώς λόγω του επιπλέον γάλακτος.

               Macchiato

               Όσοι έχουν πειραματιστεί με το macchiato, έχουν διαπιστώσει τον πιο ισχυρή παρουσία του καφέ στο φλυτζάνι (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι εκείνο το tinyφλυτζανάκι του espresso!), μια που στη δόση espressoπροτίθεται ελάχιστο γάλα, ίσα να δημιουργεί ένα στρώμα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κι η παραλλαγή του lattemacchiatoόπου μία δόση espressoπροστίθεται σε ένα ποτήρι με ζεστό γάλα.

               Ποιος είναι πιο “δυνατός” σε επίπεδα καφεΐνης;

               Καθώς ο cappuccinoκι ο latteαποτελούνται από μία δόση espresso, ένα μέτριο ποτήρι (περίπου 450ml) περιέχει 173 mgrκαφεΐνης. Από την άλλη, καθώς ο macchiatoσερβίρεται σε μικρότερη δόση (το πολύ σε φλυτζάνι των 60ml) περιέχει περίπου 80mgrκαφεΐνης.

               Και ποιος είναι πιο “βαρύς” διατροφικά;

               Η διαφορά ανάμεσα στα τρία ροφήματα βασίζεται  κυρίως στο γάλα και το αφρόγαλα που περιέχουν, καθώς περισσότερο γάλα σημαίνει περισσότερες θερμίδες, λιπαρά και πρωτεΐνες. Αλλά ας κάνουμε ένα breakdown ενός φλυτζανιού από το καθένα!

Ρόφημα (ml)ΘερμίδεςΠρωτεΐνηΛιπαράΥδατάνθρακες
Cappuccino (475ml)20613gr8gr20,5gr
Latte (475ml)1038gr5gr13gr
Macchiato (60ml)130,7gr0,5gr1,6gr

               Όπως διαπιστώνουμε, ο macchiatoέχει σαφώς λιγότερες θερμίδες αλλά και πολύ λιγότερη πρωτεΐνη και λιπαρά συγκριτικά με τον cappuccinoκαι το latte, με τον πρώτο να ανακηρύσσεται… νικητής.

               Έτσι, η παραγγελία εξαρτάται σαφώς από τις προτιμήσεις που έχει κάποιος ιδίως σε γεύση, αλλά τα παραπάνω στοιχεία σίγουρα μπορούν να παίξουν ρόλο αν θέλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν τι προσφέρει διατροφικά κάθε αχνιστό φλυτζάνι!

               Πηγή: Health Line

Featured image: unsplash.com/@nate_dumlao

You may also like