Την άνοιξη απολαμβάνουμε τα μούρα!

Σημαντικό ρόλο σε μία ελεγχόμενη διατροφή είναι η επιλογή των τροφών που την αποτελούν, πράγμα που σημαίνει πως επιβάλλεται να εκμεταλλευόμαστε κάθε εποχή για τους καρπούς της. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα μύρτιλλα και τα βατόμουρα. Κι αυτά είναι που μελετάμε σήμερα, καθώς ήδη έχουν το δικό τους χώρο στην αγορά αυτήν την περίοδο και καλό είναι να επωφεληθούμε!

01 Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Έχουμε μιλήσει αμέτρητες φορές για τις ελεύθερες ρίζες και την επιρροή που αυτές έχουν στην υγεία μας, καθώς αλλοιώνουν τα κύτταρα του σώματος με όσα αυτές οι αλλοιώσεις συνεπάγονται. Τα αντιοξειδωτικά στις τροφές είναι εκείνες οι ουσίες που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και τα μούρα μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι ανθοκυανίνες. Έτσι τα μούρα βοηθούν στην αντιμετώπιση (ή και πρόληψη) φλεγμονών που προκαλούν ασθένειες, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

02 Μπορούν να εξισορροπήσουν το σάκχαρο του αίματος ελέγχοντας την έκκριση ινσουλίνης. Ειδικά όταν συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως οι μπανάνες, τα μήλα κι η βρώμη, τα μούρα ωφελούν εξίσου υγιή και διαγνωσμένα με διαβήτη άτομα. Συγκεκριμένα, σε μία έρευνα διάρκειας έξι εβδομάδων, συμμετέχοντες με παχυσαρκία και με ινσουλινοαντίσταση, παρουσίασαν μικρότερη ευαισθησία σε αυτήν καταναλώνοντας μούρα σε smoothies δύο φορές την ημέρα σε σύγκριση με όσων το ρόφημα δεν περιλάμβανε κάποιο μούρο.

03 Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι που διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης κι επιφέρουν πιο εύκολα το αίσθημα κορεσμού. Έτσι περιορίζεται η αίσθηση λαιμαργίας κι ασφαλώς ο οργανισμός προσλαμβάνει λιγότερες (περιττές) θερμίδες.

04 Είναι θρεπτικά. Οι φράουλες, πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία ως γνωστόν είναι η super βιταμίνη για το ανοσοποιητικό, αλλά και σε βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και φολικό οξύ.

05 Μειώνουν τη χοληστερόλη. Τα μαύρα μούρα κι οι φράουλες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL (aka της κακής χοληστερόλης) ειδικά σε υπέρβαρα άτομα και σε όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.

06 Κάνουν… θαύματα στο δέρμα! Εδώ παίζουν πάλι ρόλο τα αντιοξειδωτικά. Για την ακρίβεια, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα μούρα μειώνουν τη δημιουργία ενζύμων που οδηγούν στη διάσπαση του κολλαγόνου στο δέρμα. Το δε κολλαγόνο, ως γνωστόν, είναι εκείνο που χαρίζει στο δέρμα την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του, ιδιότητες που επηρεάζονται από την έκθεση στον ήλιο. Οπότε… ένα κουπάκι φράουλες τη μέρα για λαμπερό δέρμα ενδείκνυται αυτήν την εποχή!

07 Προστατεύουν από τον καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά (και πάλι) είναι εκείνες οι ουσίες που κάνουν τα μούρα σύμμαχό μας στην πρόληψη καρκίνου, όπως εκείνον του οισοφάγου και του στήθους.

08 Μπορούν να ενσωματωθούν σε (σχεδόν) όλες τις δίαιτες. Δεν είναι απαραίτητο όσοι ακολουθούν μία δίαιτα με μικρή πρόσληψη υδατανθράκων να στερηθούν τα μούρα, μια που μισό κουπάκι σμέουρων ή βατόμουρων περιέχει λιγότερο από τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων. Τα μούρα είναι επίσης μέρος της μεσογειακής και της χορτοφαγικής διατροφής, ενώ μπορούν να τα απολαύσουν κι όσους κάνουν μία διατροφή που απαιτεί λιγότερες φυτικές ίνες, για να εξομαλύνουν πεπτικές διαταραχές.

09 Διατηρούν υγιές το κυκλοφορικό μας σύστημα… Με αποτέλεσμα μία γερή καρδιά! Τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι εκείνα που, μεταξύ άλλων λειτουργιών, βοηθούν στην ομαλή αρτηριακή πίεση κι εμποδίζουν το αίμα να δημιουργήσει θρόμβους. Κι οι φλεγμονές είναι εκείνες που μπορούν να περιορίσουν τη σωστή λειτουργία τους. Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνονται στα μούρα μπορούν να εμποδίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακόμη και σε καπνιστές ή άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.

Και φυσικά… είναι νοστιμότατα και ταιριάζουν παντού! Εμπλουτίστε με αυτά το πρωινό σας smoothie για ενέργεια ή το σνακ γιαουρτιού! Προσθέστε τα σε μία δροσερή φρουτοσαλάτα. Ακόμη και σκέτα να τα καταναλώσετε, είναι απόλαυση!

You may also like