Αντιγόνη VS Μαρία: Διακοπές Χριστουγέννων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Μαζί με τα Χριστούγεννα έρχεται και μία νέα κόντρα που ελπίζουμε να βοηθήσει πολλούς από εσάς στην επιλογή των διακοπών σας. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ούτε σε αυτό. Χειμερινές διακοπές εντός ή εκτός Ελλάδας, λοιπόν; Η πολυαγαπημένη μου Αντιγόνη προτιμά την χώρα μας, καθώς – εδώ θα συμφωνήσω – έχει απίθανους προορισμούς σε κάθε γωνιά της. Εγώ πάλι θα έλεγα ότι οι διακοπές στο εξωτερικό, τον χειμώνα πάντα, είναι πιο όμορφες. Άλλωστε τι ποιο μαγευτικό από το να γνωρίζεις νέους πολιτισμούς; Πρώτα, όμως, θα δώσω τον λόγο στην αντίπαλο μου, να μας πει γιατί για μια ακόμη φορά με κοντράρει και ψηφίζει Ελλάδα…

Εσωτερικό - Πήλιο www.travelmagic.gr«♫ Χριστούγεννα αγκαλιά ♫ »… στα όρη, στα βουνά! (από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου)
Σε κοντράρω γιατί έχει πλάκα! Άκου τι ρωτάει το μικρό… :P

Ναι, τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι αναζωογονητικά και σίγουρα όταν σου δίνεται η ευκαιρία, καλά θα κάνεις να την αρπάζεις από τα μαλλιά. Και σίγουρα, η Βιέννη, λόγου χάρη, είναι μαγευτική τα Χριστούγεννα. Δε θα έλεγα σίγουρα «όχι» αν μου δινόταν η δυνατότητα να κάνω Χριστούγεννα σε μία πόλη του εξωτερικού, αλλά όπως και να έχει, η χώρα μας έχει εξίσου αξιόλογους προορισμούς για τις μέρες των γιορτών, αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα είναι χώρα… παντός καιρού! Κι αν είσαι και του χιονιού, ακόμα καλύτερα!

Κατ’ αρχήν, ας πούμε για το «… να γνωρίζεις νέους πολιτισμούς». Καλό είναι, δε λέω, αλλά δεν είχες πότε, Μαράκι μου, έστω μία φορά στη ζωή σου την περιέργεια να μάθεις τι έθιμα τηρούνται σε διάφορα σημεία της χώρας τα Χριστούγεννα; Δε θα ήθελες, για παράδειγμα, να δεις από κοντά πώς βγαίνουν στους δρόμους οι Κεφαλλονίτες και ραίνουν ο ένας τον άλλον με κολόνια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς; Ή να δεις να φτιάχνουν το Χριστόψωμο; Να δεις Χριστούγεννα με άρωμα Ελλάδας, βρε αδερφέ! Χωρίς απαραίτητα τα ξενόφερτα έλατα και τις γαλοπούλες!

Εσωτερικό - Μέτσοβο www.wikitravel.grΕπιπλέον, το να περάσεις τις γιορτές στην Ελλάδα μπορείς να το συνδυάσεις και με εκδρομή στη φύση. Ζαγοροχώρια, Πήλιο, Λιτόχωρο, Λίμνη Πλαστήρα, Μέτσοβο, Περτούλι… Γιορτάζεις με τους φίλους και την οικογένειά σου μακριά από τη βαβούρα της πόλης. Αλλάζεις παραστάσεις κι ανοίγει λίγο το μάτι σου βλέποντας τη φύση να απλώνεται μπροστά σου! Άσε που μπορείς να απολαύσεις και τους cozy ξενώνες, εμπνέουν για την εποχή! Χεχεχε! Δε θες εξοχή, θες αστικό περιβάλλον; Ναύπλιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη – αν δεν ευλογείς το σπίτι σου… you know! Όρεξη να έχεις μόνο και θα βρεις τον ιδανικό προορισμό για σένα!

Κυρίως, όμως, Χριστούγεννα μ’ αρέσει να κάνω στην Ελλάδα γιατί θα ακούω ευχές εγκάρδιες στη γλώσσα μου! Θα μου πεις «γιατί, ο Γάλλος δε θα ευχηθεί μέσα από την καρδιά του;». Δε λέω αυτό, βρε πουλάκι μου! Αλλά, όπως και να έχει, αλλιώς σου ακούγεται το «Joyeux Noël» κι αλλιώς το «Καλά Χριστούγεννα»! Τι πιο όμορφο να ακούς γλυκές ευχές στη γλώσσα σου;

Για πες μας εσύ, μικρή σουρτούκα, που έτσι και σου πω «σε στέλνω για Χριστούγεννα Βιέννη», έχει πάει η βαλίτσα πριν από σένα! :P

Εξωτερικό 1We wish you a Merry Christmas and a Happy New Yeaaaaaaaar! (από τη Μαρία Παπουτσάκη)

Εντάξει, δεν θα αρνηθώ ότι η χώρα μας έχει φανταστικά μέρη για όλες τις εποχές του χρόνου –άλλωστε θα με περνούσαν για τρελή. Μόνο που, κατά τη γνώμη μου, μια απόδραση στο εξωτερικό είναι πιο δελεαστική. Βασικός παράγοντας και το μόνο αρνητικό είναι να έχεις μαζέψει κάποια χρήματα.

Καταρχάς αυτό με την κολόνια στην Κεφαλλονιά δεν μου αρέσει καθόλου. Πιστεύω θα μυρίζει παντού άσχημα από το «μπλέξιμο» τόσων αρωμάτων και δεύτερον δεν πάω σε αυτό το νησί γιατί κάνει συνέχεια σεισμούς –μπρρρρρρ.

Έλα αλήθεια τώρα… Δεν θες να επισκεφθείς το χωριό του Άη Βασίλη στην Λαπωνία; Τι; Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης;;; Κάνεις μεγάλο λάθος, κυρία μου! Εμένα μου έχει φέρει πάρα πολλά δώρα, αν θες να ξέρεις, και πάντα έπαιρνε το γράμμα μου από το μπαλκόνι. Άρα; Τι καλύτερο από αυτό; Πιάνει όλο το φάσμα ηλικιών και δεν υπάρχει περίπτωση να μην μαγευτείς από το χιονισμένο τοπίο. Να, αυτό είναι που λείπει πολύ στην Ελλάδα. Το άσπρο. Στην Αθήνα ας πούμε είχε χιονίσει πριν 10 χρόνια. Συνεπώς, αν δεν σκαρφαλώσεις σε κάποια βουνοπλαγιά, χιόνι δεν βλέπεις.

Xmas Εξωτερικό - BannerΚάνοντας ταξίδια στο εξωτερικό τις γιορτές, εκτός του ότι μαθαίνεις νέους πολιτισμούς γενικότερα, μαθαίνεις πως περνούν τα Χριστούγεννα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους Έλληνες. Γάλλος, Άγγλος, Γερμανός έχουν τελείως διαφορετική νοοτροπία από την δική μας και διασκεδάζουν με άλλους τρόπους. Ο Έλληνας, όπως και να το κάνεις, θα ακούσει το ελληνικό του το τραγούδι, θα χλαπακιάσει, θα πιει ασύστολα και αυτό ήταν όλο. Δεν θα αντικρίσεις δα και κάτι εντυπωσιακό.

Σε άλλες χώρες, όμως, θα γευτείς καινούρια φαγητά, την παραδοσιακή τους κουζίνα, θα δεις τα έθιμα τους, που σίγουρα δεν θα έχουν καμία σχέση με τα δικά μας. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, έχουν το έθιμο της «Λουτσία» – σύμβολο δηλαδή του φωτός. Στις 13 Δεκεμβρίου, το πρωί, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, ντυμένο στα λευκά πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ζεστό καφέ με κουλουράκια. Στο κεφάλι φορά στεφάνι με αναμμένα κεριά ενώ τραγουδά κάλαντα, βασισμένα στον ρυθμό του ναπολιτάνικου τραγουδιού «Σάντα Λουτσία». Δεν είναι πολύ όμορφο αυτό;  Καλά και τα παιδάκια που τσιρίζουν λέγοντας τα κάλαντα, αλλά και αυτό… Πιστεύω ότι τα ταξίδια είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό.

Ούτε τώρα σας έπεισα; Ε αν όχι, ψάξτε για ήθη και έθιμα άλλων χωρών. Όλο και κάποιο θα σας γοητεύσει, αν και μόνο από τα τοπία έχετε ετοιμάσει ήδη τη βαλίτσα σας. Εσύ, Αντιγονάκι, πείστηκες; Τα κατάφερα έστω και μία φορά ή Ελλάδα και πάλι Ελλάδα;

Εσείς πού θα προτιμούσατε να περάσετε τις γιορτές σας, δοθείσης ευκαιρίας;

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μαρία Παπουτσάκη , μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για την Αντιγόνη Αδαμοπούλου, μπορείτε να διαβάστε εδώ

You may also like