Αυτές οι τροφές έχουν αρκετές θερμίδες, αλλά…

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, στην προσπάθειά τους να στραφούν σε μία πιο υγιεινή διατροφική καθημερινότητα, μετράνε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια. Κι ως ένα σημείο, έχει μία λογική. Όμως υπάρχουν κάποιες τροφές που μας μαθαίνουν πως σημασία δεν έχει η ποσότητα η ποιότητα!

01 Φιστίκια Αιγίνης. Αν και οι ξηροί καρποί αποτελούνται ως επί το πλείστον από λιπαρά, οι διατροφολόγοι επιμένουν να μας συστήνουν να μην τους παραλείπουμε. Το 90% των λιπαρών που περιέχονται στα φιστίκια Αιγίνης είναι ακόρεστα, οπότε οι 562 θερμίδες ανά εκατό γραμμάρια φιστικιών δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την κατανάλωσή τους. Άλλωστε, ως μία καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, τα φιστίκια μπορούν να ικανοποιήσουν το αίσθημα κορεσμού κι αυτό να διατηρηθεί για αρκετή ώρα. Επιπλέον, η ημερήσια κατανάλωση (μερίδα περίπου 42 γραμμάρια) ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια, σε μία διατροφή με ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

02 Σταφίδες. Τα αποξηραμένα φρούτα συνήθως δεν είναι στις κορυφαίες επιλογές όσων επιλέγουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς θεωρούν πως περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης και (φυσικά) θερμίδες. Οι σταφίδες, όμως, είναι απόλυτα φυσικές και χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά, παρά τις 299 θερμίδες ανά εκατό γραμμάρια. Μάλιστα, έρευνα του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση σταφίδας ενδείκνυται ακόμη και για ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, της κατηγορίας όπου η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων είναι απαγορευτική.  Κι αυτό γιατί η τακτική κατανάλωση ενός μικρού σνακ με σταφίδες (μόλις  δύο κουταλιές της σούπας) και κρακεράκια, μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου μετά το φαγητό αλλά και τη συστολική aka “μεγάλη” πίεση.

03 Αλεύρι καρύδας. Το αλεύρι καρύδας είναι αυτό με την υψηλότερη θερμιδική αξία σε σύγκριση με άλλα είδη, με 415 θερμίδες ανά εκατό γραμμάρια να βγάζουν knock out ακόμη και το τυποποιημένο αλεύρι των 332 θερμίδων στην ίδια δοσολογία. Το ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού περιέχει εκατόν είκοσι θερμίδες, όμως περιέχει και τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης και δέκα γραμμάρια φυτικών ινών, επομένως είναι λιγότερες οι πιθανότητες να αυξηθεί το σάκχαρο του αίματος, όπως ίσως θα γινόταν με άλλα είδη αλευριού. Επίσης, το αλεύρι καρύδας συμβάλλει στην ικανοποίηση του αισθήματος κορεσμού, πράγμα που μπορεί την επόμενη φορά που θα κάνετε κέικ με αυτό το αλεύρι να το νιώσετε πιο χορταστικό!

04 Ελαιόλαδο. Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (περίπου 13,5 γραμμάρια) περιέχει 119 θερμίδες, όμως όλοι ξέρουμε πως είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά κι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μας προστατεύουν μεταξύ άλλων, από καρδιοπάθειες και χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη. Επίσης, τα λιπαρά αυτά που περιέχει το ελαιόλαδο, συνδυαστικά με τα λιπαρά του φαγητού μας, βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων, όπως βιταμίνες A και D.

05 Μαύρη σοκολάτα. Έχει καιρό που πάψαμε να τη δαιμονοποιούμε, αλλά ποτέ δε βλάπτει η επανάληψη! Τριάντα πέντε γραμμάρια μαύρης σοκολάτας (δηλαδή εκείνης που περιέχει 70% κακάο) αντιστοιχούν περίπου σε 191 θερμίδες, όμως ταυτόχρονα, αυτή η “αμαρτία” είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό, άσθμα, αλλά και καρκίνο. Αυτά τα τριάντα πέντε γραμμάρια ημερησίως είναι αρκετά για το καλό μας!

Μάλλον είναι πλέον ώρα να αφήσουμε για λίγο το θερμιδομετρητή και να αρχίσουμε να ζυγίζουμε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε. Άλλωστε, έτσι θα σιγουρευτούμε πως δε στερούμαστε κάτι απαραίτητο!

You may also like