Βιταμίνη D: ακόμη κι αυτή χρειάζεται με μέτρο

Η βιταμίνη D, ή “βιταμίνη του ήλιου” όπως είναι γνωστή, είναι εκείνη που εξασφαλίζει μεταξύ άλλων τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διάθεσή μας – δεν είναι τυχαίο πως καμιά φορά φροντίζουμε να βγούμε μία βόλτα έξω για να νιώσουμε πιο χαλαροί κι ήρεμοι. Επίσης, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, η βιταμίνη D είναι εκείνη που συμβάλλει στη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα για την ομαλή ανάπτυξη των οστών και την διατήρηση της καλής τους κατάστασης.

               Όλοι γνωρίζουμε πως η βιταμίνη συντίθεται από το σώμα μέσω της έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Όμως τόσο το γεγονός πως, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, η έκθεση στον ήλιο είναι μικρότερη, όσο και το ότι πλέον η ηλιακή ακτινοβολία κρύβει κινδύνους οδηγούν σε ελλείψεις της βιταμίνης, όταν τα ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα αντιστοιχούν σε μία αναλογία 50ng ανά ml αίματος. Κάπου εδώ έρχονται να συνδράμουν, υπό μίαν έννοια, τα συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα που προσλαμβάνουμε από τα (παρα)φαρμακευτικά σκευάσματα ξεπερνούν τα συνιστώμενα, η βιταμίνη D μπορεί να αποδειχθεί ακόμη κι επικίνδυνη.

               Περισσότερη βιταμίνη D σημαίνει μεγαλύτερη απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. Συνοψίζοντας όσα μάθαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, το πλεονάζον ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της διάθεσης, πόνους στους μύες, αλλά ακόμη και σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

               Προκειμένου να διαπιστώσουμε αν όντως λαμβάνουμε περισσότερη βιταμίνη D απ’ όση έχουμε ανάγκη, χρειάζεται μία απλή εξέταση αίματος που καθορίζει το δείκτη της βιταμίνης στο αίμα. Από εκεί κι ύστερα, ο θεράπων ιατρός θα χορηγήσει συμπλήρωμα βιταμίνης D3. Πρόκειται για μία “υποκατηγορία” της βιταμίνης D που αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό. Στη συνέχεια θα γίνεται μία τακτική επανεξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι στα πρέποντα επίπεδα – διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως κι ένα χρόνο.

               Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η καλύτερη πηγή πρόσληψης  βιταμινών είναι οι τροφές, καθώς και πως είναι πιο συνετό να συμβουλευτούμε το γιατρό μας προτού πάρουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής, πόσο μάλλον ένα μη συνταγογραφούμενο σκεύασμα.

You may also like