Γιατί είναι τόσο θρεπτικές οι μπανάνες;

Οι μπανάνες βρίσκονται πολύ στην ελληνική πραγματικότητα, έχοντας προστεθεί τα τελευταία χρόνια σε κάθε πιάτο της μέρας, από το πρωινό μέχρι το βραδινό σε ένα επιδόρπιο. Η αλήθεια είναι ότι οι μπανάνες είναι ένα ιδιαίτερα χορταστικό φρούτο που μπορεί να σου δώσει ενέργεια για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της υπόλοιπης μέρας. Τι είναι αυτό που τις καθιστούν ένα από τα καλύτερα φρούτα που κυκλοφορούν;

  1. Οι μπανάνες είναι, επί της ουσίας, ένα είδος superfood, με Ανθεκτικό Άμυλο (ResistantStarch), μία πρωτεΐνη που δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού κι ενισχύει τον μεταβολισμό.
  2. Είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φoλικό οξύ, μαγγάνιο, μαγνήσιο, νιασίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C.
  3. Περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα και απαραίτητο για την ανθρώπινη διατροφή, που έχει την ικανότητα να καταπολεμά την κατάθλιψη. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη, έναν διαβιβαστή που σχετίζεται με τη διάθεσή μας.
  4. Οι μπανάνες μειώνουν το πρήξιμο, συμβάλλουν στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων κι ενδυναμώνουν το νευρικό μας σύστημα.
  5. Η πηκτίνη, που περιέχουν, είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που απαλλάσσει το σώμα από τοξίνες και βαριά μέταλλα και βοηθά στη χώνεψη. Παρέχουν, επίσης, προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
  6. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου Leedsστην Αγγλία έδειξε ότι η αύξηση της κατανάλωσης πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφών, όπως είναι οι μπανάνες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  7. Λειτουργούν σαν πρεβιοτικά, προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών, όπως βακτηρίων και μυκήτων, και παράγοντας πεπτικά ένζυμα που βοηθούν στην απορρόφηση τω θρεπτικών συστατικών.
  8. Είναι μία πολύ καλή τροφή για όσους πάσχουν από πίεση, αφού έχουν χαμηλή συγκέντρωση αλατιού και υψηλή καλίου, ένας συνδυασμός που μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες.

Ως μία καλή πηγή καλίου, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής υγείας των νεφρών. Μελέτες, δε, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν μπανάνες 2-6 φορές την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια ασθένεια στα νεφρά.

You may also like