Γιατί όλοι τρώνε μούρα acai;

Ένα superfood με πολλά οφέλη.

Τα μούρα acaiσυγκαταλέγονται στα superfoodsπου τα τελευταία χρόνια προτείνονται ως συνοδευτικό πολλών τροφίμων, όπως γιαούρτι, και καταναλώνονται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Είναι βραζιλιάνικα φρούτα και –συγκεκριμένα- από την περιοχή του Αμαζονίου ενώ διακρίνονται για το βαθύ μωβ χρώμα τους. Γιατί, όμως, θεωρούνται τόσο ωφέλιμα για τον οργανισμό μας;

  1. Θρεπτικά συστατικά: 100 γραμμάρια μούρων acai περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, ασβέστιο και ίχνη μετάλλων κι αυτό έχοντας μόλις 70 θερμίδες.
  2. Αντιοξειδωτικά:Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Κατά συνέπεια, αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
  3. Ρύθμιση της χοληστερίνης: Μελέτη που διεξήχθη έδειξε ότι τα συγκεκριμένα μούρα μειώνουν τη συνολική και την LDL χοληστερίνη, με κατανάλωση smoothies δύο φορές την εβδομάδα, για ένα μήνα. Οι φυτικές στερόλες, που περιέχουν, αποτρέπουν την απορρόφηση της χοληστερίνης από το αίμα, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, οι ανθοκυανίνες (φυτοχημικά που προσδίδουν το χαρακτηριστικό μπλε, μωβ ή κόκκινο χρώμα σε πολλά φυτά) συμβάλλουν στη βελτίωση της HDLκαι της LDL.
  4. Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μούρα acai βελτιώνουν τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης, με τηνεξουδετέρωση των αρνητικών επιδράσεων της φλεγμονής και της οξείδωσης.
  5. Βελτίωση της υγείας του δέρματος: Το λάδι acaiείναι μία φυσική εναλλακτική στα χημικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος και πολλά σκευάσματα το περιέχουν σαν συστατικό τους. Εκτός από αυτό, η κατανάλωσή του δίνει στο δέρμα μία υγιή λάμψη.

Επειδή τα μούρα acai έχουν μικρή διάρκεια ζωής, δεν είναι πάντοτε εύκολο να τα βρούμε φρέσκα στην αγορά, αλλά κυκλοφορούν σε τρεις διαφορετικές μορφές: πoλτός, σκόνη, χυμός. Η σκόνη κι ο πολτός, όμως, είναι αυτά που παρουσιάζονται πλουσιότερα στα θρεπτικά συστατικά του φρούτου, καθώς ο χυμός περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ζάχαρης και μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών.

You may also like