Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας… για καλό καλοκαίρι!

Fact: Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας – μόνο το γεγονός πως το σώμα μας αποτελείται κατά 75% από αυτό το δικαιώνει. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι το σώμα μας να παραμένει ενυδατωμένο, ειδικά τώρα που οι θερμοκρασίες (όχι μόνο του δωματίου, που έλεγε και ένα παλιό άσμα, πονηρά παιδιά!) ανεβαίνουν. Για να χαρούμε, λοιπόν, το καλοκαίρι μας και φέτος, ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να αποφύγουμε την αφυδάτωση που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση.

               01 Πίνουμε νερό… πριν διψάσουμε. Ναι, θεωρείται αυτονόητη η κατανάλωση νερού ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μια που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης αυξάνονται οι πιθανότητες αφυδάτωσης. Μπορούμε να ξεκινάμε τη μέρα μας πίνοντας αρκετό νερό και στη συνέχεια να πίνουμε τακτικά χωρίς να νιώθουμε όντως πως διψάμε. Μάλιστα, μπορούμε να δημιουργήσουμε και μερικά twists… αλλά αυτό θα το αφήσω για το επόμενο ραντεβού μας!

02 Δεν ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά. Πέντε μπολάκια την ημέρα μας προσφέρουν το απαραίτητο νερό αλλά και κάλιο που εξισορροπεί την ποσότητα υγρών στο σώμα.

03 Καταναλώνουμε υγρά παντός τύπου. Δε μιλάμε σαφώς μόνο για νερό, καθώς υγρά μπορούμε να προσλάβουμε κι από φρούτα, λαχανικά, σούπες (μην… ιδρώνετε, υπάρχουν εξαιρετικές καλοκαιρινές συνταγές!), χυμοί και γάλα, αλλά ακόμη κι ο καφές και το τσάι. Η καφεΐνη που περιέχουν τα δύο τελευταία δεν αναιρεί την προσφορά τους παρά τη διουρητική της δράση.

04 Ελέγχουμε τα ούρα μας. Όταν ο οργανισμός είναι ενυδατωμένος, τα ούρα είναι διαυγή, άοσμα κι έχουν μία ανοιχτή κίτρινη απόχρωση. Αντίθετη εικόνα σημαίνει πως υπάρχει απώλεια υγρών ή πως δεν ήπιαμε αρκετό νερό και δεν καταναλώσαμε όσα φρούτα και λαχανικά χρειάζονται.              

               05 Φροντίζουμε να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάσαμε. Η απώλεια υγρών και καλίου από το σώμα είναι σχεδόν αναπόφευκτη το καλοκαίρι. Ωστόσο, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε όχι μόνο με νερό ή άλλα υγρά που προαναφέραμε, αλλά και με σούπες και χυμούς λαχανικών πλούσια σε κάλιο και νάτριο.

Προτού, φύγετε, λοιπόν, από το σπίτι, σιγουρευτείτε… νεράκι πήρατε μαζί σας; Το χυμό ή το smoothie σας; Τη φρουτοσαλάτα; Αν ναι, συνεχίσετε τη μέρα σας άφοβα και με χαμόγελο – πάντα!

You may also like