Εσείς πόση σημασία δίνετε στο pH των προϊόντων σας;

Η φροντίδα του δέρματος είναι επιστήμη. Αυτό όμως είναι κάτι που μάλλον γνωρίζετε ήδη μιας και πρόκειται για την μελέτη και επιλογή των σωστών προϊόντων που θα φωτίσουν, θα θεραπεύσουν και θα ενυδατώσουν την επιδερμίδα μας, χωρίς να προκαλέσουν ερεθισμό ή οποιαδήποτε άλλη ανεπιθύμητη αντίδραση. Και ok, μπορεί να μην χρειάζεται δίπλωμα Χημείας για να βρούμε τα προϊόντα εκείνα που θα λειτουργήσουν καλύτερα για την δική μας περίπτωση, αλλά υπάρχουν στιγμές που ορισμένες βασικές γνώσεις μπορούν να μας βοηθήσουν στην αναζήτησή τους.

Για παράδειγμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποια συστατικά φροντίδας του δέρματος μπορούν και ποια δεν μπορούν να αναμειχθούν μεταξύ τους για βέλτιστα αποτελέσματα. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πώς το pH επηρεάζει το δέρμα και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Είναι ένα γρήγορο και απλό μάθημα χημείας που μπορεί να μας επιτρέψει να φαινόμαστε πιο όμορφες από ποτέ.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το pH είναι η δύναμη ή το δυναμικό υδρογόνου, και είναι το μέτρο για το πόσο αλκαλικές ή πόσο όξινες είναι οι υδατικές ουσίες. Περισσότερα ιόντα υδρογόνου καθιστούν κάτι πιο όξινο ή δίνουν χαμηλότερο pΗ, ενώ λιγότερα ιόντα υδρογόνου καθιστούν μια ουσία πιο αλκαλική ή δίνουν υψηλότερο pΗ. Η κλίμακα pΗ κυμαίνεται από 0 έως 14 με το 0 να είναι το πιο όξινο και το 14 να είναι το περισσότερο αλκαλικό ή βασικό. Ένα pΗ 7 θεωρείται ουδέτερο (όπως το νερό για παράδειγμα). Τώρα πλέον όλα βγάζουν νόημα, σωστά;

Τα διαφορετικά οργανικά συστήματα λειτουργούν καλύτερα σε συγκεκριμένα pH. Όταν λειτουργούν στο βέλτιστο pH, επιτυγχάνουν ομοιοστασία ή σταθερότητα, λένε οι ειδικοί. Το δέρμα έχει μια λεπτή, προστατευτική στρώση στην επιφάνεια του, που ονομάζεται όξινος μανδύας. Αυτός ο μανδύας αποτελείται από σμήγμα (ελεύθερα λιπαρά οξέα) που αποβάλλεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, το οποίο αναμειγνύεται με γαλακτικό και αμινοξέα από τον ιδρώτα για να δημιουργήσει το pH του δέρματος.

Οι περισσότεροι ειδικοί που μιλήσαμε λένε ότι το ιδανικό pH του δέρματος είναι ελαφρώς όξινο προκειμένου να αποκρούει τα βακτήρια και τις τοξίνες, γύρω στο 5,5.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το πιο φυσικό pH για το δέρμα είναι 4.7. Σε αυτό το σημείο το δέρμα έχει βέλτιστη προστασία από φραγμούς, ενυδάτωση και απολέπιση. Επιπλέον, αυτό το pH κάνει την καλύτερη δουλειά στη διατήρηση των καλών βακτηρίων που είναι προσαρτημένα στην επιφάνεια του δέρματος. Η χρήση των προϊόντων με το σωστό pH είναι σημαντική για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ευαίσθητους, επειδή θα είναι τα πρώτα που θα δείξουν τα προβλήματα. Με σεβασμό στο ευαίσθητο pH του δέρματός μας, είμαστε σε θέση να έχουμε πραγματικά καλά αποτελέσματα στο skincare μας.

Όσον αφορά τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, το pH έχει σημασία σε όλα, από καθαριστικά και ενυδατικά μέχρι τόνερ και ορούς. Είναι το κλειδί για να επιτύχουμε την απόλυτη ισορροπία καθαρισμού. Το pH στα καθαριστικά και τα τόνερ είναι ελαφρώς αλκαλικό, επειδή τα αλκαλικά μόρια δεσμεύουν τη βρωμιά και τα συσσωρευμένα έλαια που θέλουμε να απομακρύνουμε. Εάν τα καθαριστικά είναι πολύ αλκαλικά, μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα – γι ‘αυτό και δεν πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας με τις παλιές πλάκες σαπουνιού, επειδή έχουν pΗ 8 ή και μεγαλύτερο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι ευεργετικό να χρησιμοποιούμε πιο όξινα προϊόντα από το συνηθισμένο, όπως οι οροί της βιταμίνης C και οι όξινες φλούδες. Όταν χρησιμοποιείτε όξινα προϊόντα, ο Hamdan συνιστά να βεβαιωθείτε ότι όλα τα άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο είναι ισορροπημένα στο pH περίπου 5 για να εξουδετερώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

You may also like