Λευκό ρύζι Vs. καστανό: τελικά ποιο είναι προτιμότερο;

Όταν μιλάμε για τα συνοδευτικά των γευμάτων και τις γαρνιτούρες μας, το ρύζι είναι μία από τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό. Κι ενώ το λευκό ρύζι είναι εκείνο που κατά κόρον πλαισιώνει τα πιάτα μα… Η κοινή πεποίθηση είναι πως το καστανό ρύζι είναι η υγιεινότερη επιλογή. Ξεκάθαρα, έτσι;

               Μμμ… Ίσως κι όχι. Βλέπετε, ακόμη και το καστανό ρύζι πρέπει να καταναλώνεται υπό προϋποθέσεις.

               Προτού κάνουμε τον αναγκαίο διαχωρισμό για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, καλό είναι να γνωρίζουμε το πόσο βασικό έχει γίνει το ρύζι στη ζωή μας. Σχεδόν το 20% των θερμίδων που προσλαμβάνει ο πληθυσμός μέσω της τροφής προέρχεται από το ρύζι. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους να βασίζονται στο ρύζι ώστε να μη λείπει ποτέ από την κουζίνα τους. Προκειμένου να ανταποκριθεί η παγκόσμια παραγωγή σε αυτή τη ζήτηση, έχουμε τις ποικιλίες του ρυζιού που φτάνουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Και φυσικά ο βασικός διαχωρισμός φαίνεται ανάμεσα στο λευκό και το καστανό ρύζι. Από εκεί κι έπειτα, το λευκό ρύζι έχει τα bonuses πως έχει ουδέτερη γεύση είναι απλούστερο και γρηγορότερο να το μαγειρέψει κανείς… Κι έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

Το λευκό ρύζι…

               Αν και το λευκό ρύζι πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ένοχο. Ναι, δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτό τόσο πολύ. Εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενδείκνυται η κατανάλωσή του. Για παράδειγμα, οι έγκυοι αλλά και όσες γυναίκες θηλάζουν ωφελούνται από το φυλλικό οξύ που τους παρέχει το λευκό ρύζι. Επίσης είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν διατροφή που απαιτεί μικρή πρόσληψη φυτικών ινών. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μία τροφή που μπορεί να αυξήσει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα… Ενώ σε βάθος χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

και το καστανό ρύζι!

               Το καστανό ρύζι, από την άλλη, έχει συνδεθεί με μείωση της χοληστερόλης . Και κατ’ επέκταση τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ακόμη, το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Β1 και Β6… που ενισχύουν το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα αντίστοιχα. Παράλληλα, επειδή είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, το καστανό ρύζι διατηρεί το αίσθημα κορεσμού συμβάλλοντας στην απώλεια του περιττού βάρους. Η αντίθεση βρίσκεται στο αρσενικό που περιέχεται στο καστανό ρύζι. Αν και τοξικό, το αρσενικό βρίσκεται σε πολλές τροφές, όμως στην περίπτωση των εγκύων καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση του συγκεκριμένου ρυζιού.

               Επιγραμματικά, το plot twist είναι πως δεν υπάρχει μία απόλυτα ξεκάθαρη απάντηση στο ποια ποικιλία είναι προτιμότερη. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε και τις δύο, έστω κι αν πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα τον τρόπο που τις μαγειρεύουμε. Επίσης, υ6πενθυμίζουν πως πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις εναλλακτικές, όπως η κινόα ή το πλιγούρι, τα οποία επίσης μπορούν να συνδυαστούν με το ρύζι της επιλογής μας.

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@rafaeltran

You may also like