“Λούζεσαι στον ιδρώτα” τη νύχτα; Υπάρχουν 6 λόγοι…

               Γυρίζεις σπίτι μετά παό μία έντονη μέρα κι απλά λαχταράς την ώρα και τη στιγμή που θα πέσεις στο κρεβάτι. Η ώρα αυτή έρχεται, νιώθεις πως ο ύπνος σε πλησιάζει… για να σηκωθείς μετά από λίγο μούσκεμα στον ιδρώτα. Ο προφανής λόγος θα μπορούσε να είναι πως ρύθμισες το θερμοστάτη σε μεγαλύτερη θερμοκρασία κι εν μέρει λογικό, ειδικά με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Όμως…

… προκειμένου να αρχίσουμε να αποκοιμόμαστε, η θερμοκρασία του σώματός μας πρέπει να μειωθεί κατά έναν ή δύο βαθμούς από τα φυσιολογικά του επίπεδα. Όταν ο χώρος της κρεβατοκάμαρας είναι υπερβολικά ζεστός (η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 15,5°C και 21°C), τότε το σώμα δυσκολεύεται να ρίξει τη θερμοκρασία του, κάνοντας τον ύπνο πιο δύσκολο. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη αν και το υλικό στις πιτζάμες μας δεν επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει.

Αν μετά από αυτό που μόλις διάβασες χαμηλώσεις την θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα, αλλά ακόμη ταλαιπωρείσαι, τότε τα αίτια μπορεί να είναι διαφορετικά:

               01 Πάσχεις από υπερίδρωση. Κι όμως, υφίσταται πάθηση στην οποία παρατηρείται έντονη εφίδρωση στις παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες και το κεφάλι, ακόμη και σε καθημερινές κινήσεις, όπως η χρήση του υπολογιστή. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι καλό να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου, ο οποίος μπορεί να συστήσει στοχευμένα αποσμητικά ή μία πιο παρεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης, όπως χορήγηση botox στους ιδρωτοποιούς αδένες για περιορισμό της εφίδρωσης.

               02 Προσπαθείς να ξεφύγεις από κάτι που βλέπεις σε όνειρο – ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, σε εφιάλτη. Ειδικά σε περιπτώσεις άγχους, όπου ακόμη και τα όνειρά μας επηρεάζονται, ένας εφιάλτης τον οποίο νιώθουμε πως ζούμε πραγματικά μπορεί να προκαλέσει έντονη εφίδρωση, καθώς το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση “fight-or-flight”.

               03 Αλλάζουν οι ορμόνες στο σώμα σου. Το ενδεχόμενο είναι πιο πιθανό στις γυναίκες, λόγω της μεταβολής των επιπέδων οιστρογόνων κατά την περίοδο, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση – στη δε εμμηνόπαυση, η εφίδρωση φαίνεται να επιμένει περισσότερο. Για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματος, ο γυναικόλογς μας μπορεί να μας συνταγογραφήσει κάποια ορμονική θεραπεία που θα εξομαλύνει την κατάσταση.

               04 Κάνεις χρήση αντικαταθλιπτικών. Πολλά αντικαταθλιπτικά σκευάσματα επηρεάζουν τα επίπεδα της αδρεναλίνης στο σώμα, που κατά συνέπεια μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εφίδρωση. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να διακόψετε μια τέτοια φαρμακευτική αγωγή,ο θεράπων ιατρός μπορεί να προτείνει διαφορετικά σκευάσματα.

               05 Το σώμα σου καταπολεμά μία μόλυνση. Όταν ταλαιπωρούμαστε από μία ίωση ή μία λοίμωξη, η αυτόματη αντίδραση του σώματος είναι ο πυρετός, ο οποίος εκδηλώνεται και με εφίδρωση. Μάλιστα η εφίδρωση μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα πριν από τον πονοκέφαλο ή το βήχα, οπότε αν ξαφνικά ιδρώνεις παραπάνω από το φυσιολογικό, τότε συμβουλεύσου τον ιατρό σου ώστε να εντοπίσεις το πρόβλημα προτού αυτό σε καταβάλλει.

               06 Υπάρχει μη διαγνωσμένο λέμφωμα. Το λέμφωμα είναι ένα είδους καρκίνου που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα που προκαλέι συμπτώματα όπως πυρετό, ξαφνική απώλεια βάρους και εφίδρωση. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα αναγνωρίζει το λέμφωμα ως ξένο σώμα στον οργανισμό και προσπαθεί να το αποβάλλει. Αν παρατηρείς έντονη εφίδρωση όχι μόνο στη διάρκεια της νύχτας αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο θεράπων ιατρός σου θα σε κατευθύνει στις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να γίνει η διάγνωση.

               Σε κάθε περίπτωση, αν αυτή η αλλαγή επιμένει να σε ταλαιπωρεί, μη διστάζεις να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια.

You may also like