Μεσογειακή διατροφή: η καλύτερη διατροφική συνήθεια για όλη την οικογένεια

               Χωρίς να θέλω να σας ωθήσω να καυχηθείτε μαζί μου, η ελληνική διατροφή ως τμήμα της μεσογειακής, είναι από τις κορυφαίες μεθόδους ελέγχου του σωματικού βάρους αλλά και της διατήρησης της καλής μας υγείας.

               Όπως όλοι γνωρίζουμε η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως στο ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ολικής αλέσεως σιτηρά και το ψάρι, όμως καμία τροφή δεν είναι απαγορευμένη. Απλά τη χρησιμοποιούμε με το εκάστοτε μέτρο. Αυτή η ισορροπία είναι που θωρακίζει το συνολικό ευ ζην μας, κάνοντας τους ειδικούς να την αντιμετωπίζουν ως… ευαγγέλιο! Για ποιους λόγους, λοιπόν, η ελληνική κουζίνα δε δημιουργεί απλά την (ψευδ)αίσθηση διακοπών σε ένα νησί του Αιγαίου;

               01 Ψάρια όπως ο σολομός κι ο τόνος είναι πλούσια σε “καλά λιπαρά” και πιο συγκεκριμένα σε λιπαρά Ω3, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι όλοι έχουμε μάθει καλά πλέον πως τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν φλεγμονές που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα είναι αρκετές οι έρευνες που υποστηρίζουν πως η μεσογειακή διατροφή είναι εγγύηση για να εξασφαλίσουμε μικρότερο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται για τις γυναίκες στο 25%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

               02 Τα ίδια Ω3 είναι που ενισχύουν το δέρμα, κάνοντάς το πιο απαλό κι ελαστικό, χάρη στην “ώθηση” που δίνουν στην παραγωγή κολλαγόνου.

               03 Το ελαιόλαδο, το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου με την ίδια αποτελεσματικότητα της ιβουπροφαίνης.

               04 Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο και σε άλλες τροφές όπως οι ξηροί καρποί μπορούν να καθυστερήσουν τις εγκεφαλικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου, μειώνοντας το ρίσκο για ασθένειες όπως η άνοια.

Σίγουρα τα αντιοξειδωτικά φαίνονται να έχουν κυρίαρχη θέση στη μεσογειακή διατροφή, όμως σε συνδυασμό με το πλούσιο σύμπλεγμα βιταμινών που περιέχουν οι τροφές από κάθε ομάδα (φρούτα, σιτηρά, γαλακτοκομικά κοκ), μακροπρόθεσμα θωρακίζουμε τον οργανισμό μας σε κάθε “μέτωπο”. Τι σημαίνει αυτό; Μακροζωία και μάλιστα με υγεία νου και σώματος!

Τώρα που το σκέφτομαι, όχι, ας καυχηθούμε ελεύθερα!

You may also like