Τι προκαλεί την τριχόπτωση στις γυναίκες;

Η απώλεια των μαλλιών, είναι κάτι που πολλές γυναίκες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, περίπου το 40% του γυναικείου πληθυσμού θα βιώσει ορατή τριχόπτωση από την ηλικία των 40 και μετά. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, και με καμία δόση υπερβολής, η πλούσια κόμη, για τις περισσότερες γυναίκες, είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικό γνώρισμα. Είναι η ταυτότητά τους. Έτσι, τίποτα δεν δείχνει να είναι πιο καταστροφικό από την στιγμή που διαπιστώνουμε, πως τα μαλλιά μας έχουν αρχίσει να αραιώνουν.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχουν 100.000 – 150.000 θύλακες τρίχας στα κεφάλια τους. Και ενώ το 90% των μαλλιών μας θα ξεκινήσουν τον κύκλο της ανανέωσης και της ανάπτυξης, το 10% θα πέσει και δεν θα ξαναβγεί ποτέ.

Περίπου το 50% των γυναικών πάσχουν από απώλεια μαλλιών περίπου 6 έως 10 εβδομάδες μετά τον τοκετό ή μετά τη διακοπή του θηλασμού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων διατηρούν τα μαλλιά στην αναπτυσσόμενη φάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνεπώς τα μαλλιά που πέφτουν είναι πολύ λιγότερα. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων επανέλθουν στο φυσιολογικό, όλα τα επιπλέον μαλλιά που διατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να πέσουν μονομιάς. Ευτυχώς, αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι προσωρινός και θα σταματήσει από μόνος του με όλες τις τρίχες που έχουμε χάσει ως τότε, να ξαναβγαίνουν.

Η γενετική αραίωση, από την άλλη, εμφανίζεται όταν τα θυλάκια της τρίχας έχουν γενετική προδιάθεση και είναι περισσότερο ευαίσθητα στους παράγοντες που μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα, όπως είναι το άγχος και η κακή ποιότητα ζωής. Αυτό αναγκάζει τις τρίχες σε προκαθορισμένες περιοχές να αυξηθούν σταδιακά και να είναι λεπτότερες. Ενώ μπορεί, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο, όπως η υπερβολική καθημερινή τριχόπτωση.

Το κύτταρο της τρίχας είναι το δεύτερο ταχύτερα αναπτυσσόμενο κύτταρο που παράγει το σώμα. Ωστόσο, καθώς τα μαλλιά θεωρείται μη απαραίτητος ιστός (ναι καλά διαβάσατε), είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε οποιεσδήποτε εσωτερικές διαταραχές. Όταν συμβαίνει μια τέτοια διαταραχή, πολύ περισσότερες τρίχες από το συνηθισμένο μπορούν να πάρουν την κατηφόρα και να πέσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το telogen effluvium, ένα είδος απώλειας τριχών που παρουσιάζεται ως υπερβολική καθημερινή τριχόπτωση σε όλη την έκταση του τριχωτού της κεφαλής. Το telogen effluvium συμβαίνει όταν ο κύκλος ανάπτυξης τρίχας διακόπτεται από ανισορροπία ή διαταραχή στο σώμα. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, το άγχος, η εγκυμοσύνη, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι διατροφικές ανεπάρκειες και ο χαμηλός σίδηρος.Λόγω της φύσης του κύκλου ανάπτυξης τρίχας, το telogen effluvium συμβαίνει περίπου 6 έως 12 εβδομάδες μετά το γεγονός που το προκάλεσε. Ευτυχώς, είναι μόνο προσωρινή και τα μαλλιά ανανεώνονται όταν επιλυθούν τα υποκείμενα αίτια.

 

You may also like