4 καθημερινές δραστηριότητες που αποδεδειγμένα μειώνουν το stress

Το να πούμε ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι τουλάχιστον βαρετές και ότι δε μας ευχαριστούν την ώρα που τις κάνουμε, είναι μάλλον περιττό. Πόσο μάλλον όταν γυρίζουμε από ώρες δουλειάς και υποχρεώσεων και το μόνο που θέλουμε είναι να ξεκουραστούμε και να μην κάνουμε τίποτα. Κι όμως, η επιστήμη λέει ότι μερικές από αυτές κι άλλες δύο απλές δραστηριότητες είναι ευεργετικές και μπορούν να μας βοηθήσουν στη μείωση του στρες.

 1. Πλύσιμο πιάτων

Έρευνα του 2014, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Mindfulness”, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες – φοιτητές πανεπιστημίου που έπλεναν με επιμέλεια τα πιάτα είχαν αυξημένο θετικό αντίκτυπο (π.χ. έμπνευση) και μειωμένο αρνητικό (π.χ. στρες).

2. Συγύρισμα του σπιτιού

Μία έρευνα του 2010 στο Journal of Personality and Social Psychology, εξέτασε πώς επηρεάζονται στην ψυχολογία τους τα ζευγάρια που έχουν τουλάχιστον ένα παιδί, όταν έχουν ακατάστατο σπίτι. Οι New York Times αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι γυναίκες που θεωρούσαν ότι είχαν ακατάστατο σπίτι είχαν την τάση να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Οι περισσότεροι άντρες της έρευνας δεν ένιωθαν ότι έχουν ακατάστατο σπίτι και τα επίπεδα κορτιζόλης τους χαμήλωναν εκείνες τις ημέρες.

3. Γυμναστική σε γκρουπ

Το γεγονός ότι η γυμναστική προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στη σωματική και ψυχική μας υγεία το γνωρίζαμε. Έρευνα του Journal of the American Osteopathic Association, όμως, σημειώνει ότι συγκεκριμένα η εκγύμναση σε γκρουπ μπορεί να μειώσει το στρες κατά 26%.

4. Τραγούδι μπροστά σε άλλους

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το τραγούδι μπροστά σε κόσμο φαίνεται να είναι μία πολύ αγχωτική δραστηριότητα. Μία πιλοτική μελέτη, όμως, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Society for Neuroscience, έδειξε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από Parkinson έδειχναν να έχουν χαμηλότερους παλμούς, πίεση και κορτιζόλη.

You may also like