7 Διατροφικά οφέλη των κρεμμυδιών

Ειδικά στην Ελλάδα, το κρεμμύδι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς προσθήκες στο φαγητό μας, ακόμη και σε καθημερινή βάση. Το άρωμα που μπορεί να προσδώσει –ακόμη και με τα γνωστά πιθανά συνεπακόλουθα στην αναπνοή μας- μπορεί να πείσει κάθε μάγειρα, επαγγελματία και μη, για την αξία του. Όμως, στα προσόντα του, πέρα από τη γευστική εμπειρία, προστίθενται και τα αναρίθμητα οφέλη για την υγεία και κυρίως αυτά που ακολουθούν.

  • Είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, προσφέροντας διάφορους τύπους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η κουερσετίνη, μία ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία.
  • Βοηθούν στην καλή πέψη χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ινουλίνη, που λειτουργεί σαν πρεβιοτικό κι αυτό με τη σειρά του αποτελεί την τροφή των προβιοτικών.
  • Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι όσο περισσότερο κατανάλωναν κρεμμύδια και σκόρδα οι άνθρωποι στην Ιταλία και την Ελβετία, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπήρχαν για να εμφανίσουν πολλά κοινά είδη καρκίνου.
  • Η κατανάλωση κρεμμυδιού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία των οστών, όπως υπέδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές Καυκασιανές γυναίκες από 50 χρονών και πάνω. Όσες κατανάλωναν πιο συχνά κρεμμύδια είχαν καλύτερη πυκνότητα οστών και 20% μικρότερη πιθανότητα για κάταγμα ισχύου.
  • Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που έπασχαν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έδειξε ότι μετά από 8 εβδομάδες εκείνες που υποβλήθηκαν σε διατροφή με μεγάλη ποσότητα κρεμμυδιού είχαν μεγαλύτερη πτώση της χοληστερίνης σε σύγκριση με εκείνες που είχαν μικρή κατανάλωση κρεμμυδιού.
  • Το φολικό οξύ που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης.
  • Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών χάρη στη βιταμίνη C, που βοηθά στο χτίσιμο και τη διατήρηση του κολλαγόνου.

You may also like