Όσο γερνάμε, γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι

Όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο καλύτερα αισθανόμαστε; Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του Στάνφορντ σε 1006 μεγαλύτερους ενήλικες.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι παραδοσιακά τείνουμε να συνδέουμε το γήρας με την προοδευτική έκπτωση των σωματικών και των νοητικών λειτουργιών καθώς και της ψυχικής ισορροπίας. Μάλιστα στις ΗΠΑ ήδη μιλούν για το «ασημένιο τσουνάμι» εννοώντας το βάρος που αποτελεί για την κοινωνία και την οικονομία ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των γερασμένων ενηλίκων.

Ωστόσο οι ειδικοί παρατήρησαν ότι παρότι η προχωρημένη ηλικία συνδέεται με χειρότερη φυσική κατάσταση και αντιληπτική ικανότητα, εντούτοις σχετίζεται σε πολλές περιπτώσεις με καλύτερη ψυχική κατάσταση.

«Ήταν σαφές σε εμάς ότι ακόμη και εν μέσω της φυσικής και αντιληπτικής έκπτωσης των λειτουργιών τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανάφεραν ότι νιώθουν καλύτερα καθώς μεγαλώνουν» δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr Dilip V. Jeste, καθηγητής ψυχιατρικής και νευροεπιστημών.

Ο Dr Jeste επισημαίνει ότι το μήνυμα της έρευνας είναι αισιόδοξο και ότι αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι οι άνθρωποι που γερνούν καλά μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο βοήθημα για τη νεότερη γενιά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Πηγή: vita.gr

You may also like