Αυστρία: Κάτοικοι χωριού ψάχνουν χαμένη ταινία του Χίτσκοκ!

Ο ίδιος ο Χίτσκοκ απεχθανόταν την ταινία του «The Mountain Eagle», αυτό όμως δεν σταματά τους κατοίκους του χωριού Ομπεργκούργκλ, όπου έγιναν τα γυρίσματα, να αναζητούν επίμονα το φιλμ της ταινίας, που αγνοείται εδώ και 90 χρόνια.

Όχι ότι η εμπειρία των γυρισμάτων ήταν ευτυχισμένη για τον σκηνοθέτη ή τους κατοίκους: όταν ο Χίτσκοκ έφυγε από το χωριό, έχοντας περάσει κάποιους μήνες εκεί το 1925 και το 1936, οι ντόπιοι είχαν να θυμούνται έναν πολύ δύσκολο άνθρωπο και έναν αγενή φιλοξενούμενο.

Η πλοκή επικεντρώνεται σε ένα δύστροπο πατέρα, τον ανάπηρο γιο του και μία δασκάλα, την οποία ερωτεύονται και οι δύο. Εκείνη καταφεύγει στο βουνό όπου ένας ερημίτης τη συναντά και την παντρεύεται, ενώ αντιμετωπίζει σε μια δραματική σύγκρουση τον πατέρα.

«Όπου πάω στον κόσμο και συναντώ ανθρώπους από την κινηματογραφική βιομηχανία, πάντα τους ζητώ να κοιτάξουν στα κελάρια και τις σοφίτες τους, και να με καλέσουν όποτε το βρουν,» λέει ο Γιοχάνες Κοκ, ο επικεφαλής του κινηματογραφικού φορέα CineTirol που αναζητεί την ταινία εδώ και 13 χρόνια. «Ο Χίτσκοκ ήρθε στο ξεχασμένο από το Θεό μέρος επειδή είχε βρει μια καρτ ποστάλ του τοπίου μας σε ένα κιόσκι στο Μόναχο. Το να έρθει κανείς στο Ομπεργκούργκλ εκείνη την εποχή είναι σαν να πηγαίνει σε ένα χωριό στα Ιμαλάια σήμερα – απομακρυσμένο και χωρίς μοντέρνα μέσα μεταφοράς ή κανονικούς δρόμους.»

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1927 αλλά από τότε αγνοείται και πλέον θεωρείται η «πλέον καταζητούμενη από τις καταζητούμενες ταινίες» από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, που έχει και αυτό διεξάγει τις άκαρπες μέχρι τώρα έρευνές του. «Είναι ένα μεγάλο χαμένο αριστούργημα; Μάλλον όχι, αλλά είναι του Χίτσκοκ. Θα ήταν συναρπαστικό αν βρισκόταν.» σχολιάζει η Μπράιονι Ντίξον του BFI.

Πηγή: e-go.gr

You may also like