ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα, οι περισσότεροι από εμάς -μετά από αρκετές μέρες νηστείας- ξεφεύγουμε λίγο παραπάνω από το διατροφικό μας πρόγραμμα. Με την οικογένεια ή/ και τους φίλους μας απολαμβάνουμε τα παραδοσιακά εδέσματα, όμως για μετά είναι σημαντικό να θυμόμαστε την επαναφορά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ένας εύκολος τρόπος για να συνέλθουμε, είναι σίγουρα η άσκηση την εβδομάδα που ακολουθεί το Πάσχα.  Η άσκηση μετά από ένα γεύμα είναι ευεργετική για διάφορους λόγους.  Ας δούμε τρεις από τους οποίους, θα μας βοηθήσουν για την εκκίνηση.

1ον

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης. Όταν τρώμε, το σώμα μας απελευθερώνει ένζυμα και οξέα για να διασπάσει τα τρόφιμα. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση αυτής της διαδικασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη πέψη και μείωση του φουσκώματος.

2ον

Παράλληλα η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μετά από ένα μεγάλο γεύμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας μπορεί να αυξηθούν,. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα λήθαργου και νωθρότητας. Στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου – αυξάνοντας την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

3ον

Επιπροσθέτως, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε μερικές από τις θερμίδες που “κάθησαν” από το δείπνο της Ανάστασης και από το κυριακάτικο γεύμα του Πάσχα. Ενώ είναι σημαντικό να απολαμβάνετε εορταστικά φαγητά, είναι εξίσου σημαντικό να διατηρείτε μια υγιή ισορροπία. Με την άσκηση μετά από ένα γεύμα, μπορείτε να αποτρέψετε και την αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Λοιπόν, ποιά άσκηση είναι ιδανική για τις μέρες μετά το Πάσχα;

Η απάντηση εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Ένα γρήγορο περπάτημα ή jogging είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κινηθείτε και να κάψετε μερικές θερμίδες. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μια απαλή ροή yoga για να βοηθήσετε στην πέψη και να μειώσετε το άγχος.

Αν ψάχνετε για μια πιο έντονη προπόνηση, μια συνεδρία HIIT (διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης) θα μπορούσε να είναι μόνο το εισιτήριο. Το HIIT περιλαμβάνει σύντομες εκρήξεις άσκησης υψηλής έντασης, ακολουθούμενες από περιόδους ανάπαυσης. Αυτός ο τύπος προπόνησης έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για την καύση θερμίδων και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να μην πιέζετε τον εαυτό σας!

Featured image: @andrewdinh/ unsplash.com

You may also like