Η Ευρώπη γιορτάζει τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με εκθέσεις, εκδηλώσεις και συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν, ως επί το πλείστον, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, γιορτάζονται στην Ελλάδα οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις και πολιτιστικές «συναντήσεις» που πλαισιώνουν το θεσμό, που δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 28/9.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη είναι σημεία, χώροι συνάντησης στους οποίους θα εορταστεί, στην Αθήνα, ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Κρίσεις. Μεταβατικές Περίοδοι της Ιστορίας και Αρχαιολογία» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από τις συλλογές του και θα πραγματοποιείται από τις 28/9 ως και την Κυριακή 2/12. Σήμερα, θα διεξαχθεί σχετική ενημερωτική ξενάγηση από αρχαιολόγο στο μικρό Αμφιθέατρο του μουσείου (ώρα 12 – 1 μμ., με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής). Περισσότερες πληροφορίες στο 210 8217724.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30/9, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν μουσικές παραστάσεις και να ξεναγηθούν – με ελεύθερη είσοδο (από τις 5 μμ. ως τις 8 μμ.), στα εκθέματα του μουσείου, καθώς και να παρακολουθήσουν θεματικές παρουσιάσεις για τα «Αρχαϊκά Χρώματα» από τους Αρχαιολόγους του μουσείου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Ευρωπαϊκού πολιτιστικού διημέρου θα παρουσιάζεται, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έκθεση με τον τίτλο «Έχει ο καιρός γυρίσματα: Εικονομαχία, Άλωση, Νεότερη Εποχή», που αποτελεί μια εκπαιδευτική διαδρομή στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Παράλληλα, το τριήμερο 28-30 Σεπτεμβρίου, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διοργανώνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παζάρι βιβλίων, στη διάρκεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράσουν ειδικές εκδόσεις αρχαιολογικών μελετών, καταλόγους εκθέσεων και άλλα έντυπα με έκπτωση 70%.

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εργαστήρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, για την περίοδο (2012 – 2013) καθώς και να ξεναγηθούν στην έκθεση «Άλογα και Αναβάτες» από τον γλύπτη και Ακαδημαϊκό Γιάννη Παρμακέλη και τον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά (12:30 – 1.30 μμ. και 6.30 – 7.30 μμ.). Η ξενάγηση στην έκθεση θα επαναληφθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου (12:30 – 1.30 μμ.). Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3611206.

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα….
Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εκδηλώσεις δε θα πραγματοποιούνται μόνο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις – περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Καρδίτσα, η Λαμία και άλλες.

Στις ξεναγήσεις που διοργανώνει στη συμπρωτεύουσα – στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 – η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Η τέχνη την εποχή της κρίσεως», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε δύο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο λόγος για τους ναούς των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Νικολάου Ορφανού. Ώρες ξενάγησης: 10:00 -12:00 πμ. και 6:00 – 7:00 μμ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 231 3310454 και 231 3310423.

Περιηγήσεις (με ελεύθερη είσοδο) στο Κάστρο Πατρών, στο Φρούριο Ρίου και στο Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Πάτρας (Μικρή Περιμετρική-Περιοχή Ασυρμάτου) θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν οι επισκέπτες της πόλης, για το διάστημα από την Παρασκευή, 28/9 μέχρι και την Κυριακή 30/9.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους επισκέπτες των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων – λάτρεις του πολιτισμού – να έρθουν σε επαφή με τους καλλιτεχνικούς και ιστορικούς θησαυρούς της Ελλάδας. Για το λόγο από, πολλοί από τους, πολιτιστικούς αρχαιολογικούς χώρους θα λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πηγή:ΑΜΠΕ, http://www.ert.gr

You may also like