Η μαγική Casa Mila του Gaudi, από την Ιωάννα Χαλάτση

02

από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

«La Pedrera!», δηλαδή «το λατομείο», φαίνεται πως αναφώνησε ο ανυποψίαστος παρατηρητής, μόλις βρέθηκε μπροστά από το μοναδικό αυτό κτίσμα. Ξεπρόβαλε μπροστά του σαν χείλος ενός κυματιστού γκρεμού, σαν μια απότομη πλαγιά.

Η Casa Mila (1906-1910) αποτελεί το τελευταίο έργο του Gaudi, πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη SagradaFamilia. Η κυματιστή μορφή της πρόσοψής της παραμένει για να φέρνει στο νου μέχρι σήμερα τις πτυχές που σχηματίζονται από τον άνεμο πάνω στην ψιλή άμμο της θάλασσας.

03

H γιγαντιαία χειρονομία του αρχιτέκτονα και η αίσθηση του συντριπτικού βάρους του οικοδομήματος φαίνεται να βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με την ελεύθερη διάταξη του κτιρίου. Τρεις αυλές με ακανόνιστο σχήμα, μέσα στον ορθολογικά οργανωμένο κάνανβο της Βαρκελώνης αποτελούν, όπως και να κάνουμε, …έκπληξη.

04

Ο σκελετός «θυσιάζεται» στο βωμό της ευφάνταστης δημιουργικότητας του Gaudi, «καταδικασμένος» να παραμένει αιωνίως στην αφάνεια, κρυμμένος με ασφάλεια πίσω από τις συμπαγείς πέτρινες όψεις… Πού είναι η δομή, πού είναι η άρθρωσή της;… Κι όμως οι τεράστιοι όγκοι έχουν δουλευτεί με τόση επιμονή, σαν διαβρωμένα βράχια από το πέρασμα του χρόνου, που δεν αφήνουν περιθώριο για αναπάντητα ερωτήματα στον θεατή.

05

Κι έπειτα… πώς να αποκαλέσει κανείς τα σιδερένια αυτά μπαλκόνια, που σπιθαμή προς σπιθαμή δουλεύτηκαν στο εργαστήριο του Gaudi; Όμοια με απολιθωμένα θαλλασινά φύκια, παραδαρμένα από τη θύελλα, συνεχίζουν εδώ και έναν αιώνα να δίνουν μαθήματα ζωής για το πώς ένα ακατέργαστο υλικό μπορεί να δώσει εικόνες δυνατές, γεμάτες συγκίνηση.

06

Η αρχιτεκτονική του Gaudi αποτελεί στο σύνολό της μια έκφραση δυσνόητη, ακατάληπτη τόσο για την εποχή της όσο και για τις μέρες μας. Ίσως βέβαια κάπου εκεί να βρίσκεται καλά κρυμμένο και το μυστικό του ίδιου του αρχιτέκτονα. Ίσως η γοητεία της αρχιτεκτονικής του να έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορείς να την συλλάβεις, να την κατανοήσεις σε όλο της το μέγεθος. Αν δεν με πιστεύεις, ρώτα και την ίδια. Δεν της αρκεί να σου φανερωθεί, άλλωστε ποτέ της δεν επιδίωξε να μιλήσει με επιχειρήματα. Το μόνο που θέλησε…ήταν να σαγηνεύει.

*Η Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

 

You may also like