«Η τέχνη είναι “προϊόν” ενός αρχετύπου»

από τον Βράκα Γιώργο*

Η έννοια του αρχετύπου
Το τραπεζάκι της σειράς Lack, απλοϊκό ως προς τον σχεδιασμό του, αποτέλεσε τον αρχικό τύπο, δηλαδή το αρχέτυπο-μοντέλο. Ως ένα έπιπλο από τα πιο χαρακτηριστικά της πολυεθνικής IKEA, έχει γίνει αντιπρόσωπος εικόνων, ιδεών, εμπειριών του σύγχρονου τρόπου ζωή και συνδέεται άμεσα με τις καθημερινές συνήθειες των χρηστών του, μιας και έχει πάρει θέση σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό σπιτιών. Δεδομένου δε, ότι πωλείται σε χαμηλές τιμές, μπορούν να το αποκτήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Η αποδόμηση και ο Piet Mondrian
Τα έπιπλα ΙΚΕΑ έχουν το χαρακτηριστικό της συναρμολόγησης από τον πελάτη. Άραγε υπάρχει μόνο ένας τρόπος συναρμολόγησής τους; Αν αγνοήσει κάποιος τις οδηγίες της συσκευασίας, μπορεί να έχει το δικό του προσωπικό δημιούργημα, που να φέρει την σφραγίδα της προσωπικότητας και της αισθητικής του κάθε χρήστη, διατηρώντας παράλληλα την χρηστικότητα του ίδιου του επίπλου; Σε ποιό επίπεδο μπορεί η τέχνη να συναντήσει την λειτουργικότητα, χωρίς να αναιρεί η μια την άλλη έννοια;

Η αποδόμηση, ως εργαλείο κατά την παραγωγή τέχνης, δεν είναι μόνο το να αποσυναρμολογήσεις τη δομή ενός στοιχείου αλλά μία υπόδειξη ότι το ίδιο το στοιχείο έχει αποσυναρμολογήσει τον εαυτό του. Το ενδιαφέρον της αποδόμησης βρίσκεται ακριβώς στην ανάγκη για αλλαγή.

Σε αυτό το σημείο η σκέψη μου συναντά τη φιλοσοφία του Piet Mondrian, κορυφαίου εκπρόσωπου του ολλανδικού
κινήματος De Stijl και του Νεοπλαστικισμού.

Το έργο του ξεπερνά τις απλές αισθητικές παρατηρήσεις, Ο Μόντριαν ήθελε να αποδείξει ότι η τέχνη μπορεί να γίνει οδηγός της ανθρωπότητας, να συμβάλει στην εξαφάνιση των τυχαίων φαινομένων και της αυθαίρετης υποκειμενικής αντίληψης, υποκαθιστώντας έτσι τη συμβατική έννοια της ύπαρξης με μια αρμονική άποψη της ζωής, Επέλεξε την αυστηρή γλώσσα της γεωμετρίας, αποφεύγοντας όμως τη συμμετρία και πέτυχε την αισθητική ισορροπία με την χρήση της αντίθεσης, της εμμονής στα βασικά χρώματα, κόκκινο, κίτρινο και μπλε και στα βασικά μη χρώματα, μαύρο – λευκό.

Χαρακτηριστικό πίνακα του καλλιτέχνη, καθώς και στοιχεία της δικής του θεώρησης των πραγμάτων, χρησιμοποίησα στις επιφάνειες της σύνθεσης μου, που στηρίζεται στην κατασκευή διασταυρούμενων ενώσεων. Οι κάθετες και οριζόντιες γραμμές τοποθετούνται σε επίπεδα που τέμνονται, επιτρέποντας όμως σε κάθε επιμέρους τμήμα να υπάρξει σε ένα σύνολο αλλά και ανεξάρτητα.

* ο Γιώργος Βράκας είναι Interior Designer (Φοιτητής τμήματος Εσωτερικής Διακόσμησης)

You may also like