Κάντο όπως ο Batman

Όλοι ξέρουμε  ποιός  είναι ο batman…

Γιατί τα παιδιά σαγηνεύονται τόσο πολύ απο τους ήρωες  δεν το ξέρουμε απλά το  μαντεύουμε. Γιατί  γοητεύονται  τόσο  απο την δύναμη; Γιατί  μαγεύονται από την άνομη βία;

Ίσως είναι το φαντασιακό όραμα της παιδικότητας που πειραματίζονται με αυτή την δύναμη;

Αν είχες υπερδυνάμεις τι θα έκανες;

Έχετε ακούσει πολλές φορές  τα παιδιά σας  να συζητούν μεταξύ τους τι θα τολμούσαν να κάνουν η τι θα τους άρεσε να κάνουν… Μένουμε έκπληκτοι όταν ακούμε σενάρια καταστροφής, άλλες φορές αιχμαλωσίας του “κακού” ή πάλι να είναι οι ίδιοι σε ρόλο του κακού. Τι είναι αυτό που τους γοητεύει;

Πόσο οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί  εκμεταλλεύομαστε αυτή την δύναμη; Σε τι μπορούμε να την μετατρέψουμε; Είναι εντυπωσιακό πως ενθουσιάζονται όταν παίζουν παιχνίδια που βάζουν την φαντασία τους να δουλέψει στο maximum, όπως για παράδειγμα “κλέφτες και αστυνόμοι”!!

Πως νικάμε την δίψα για δύναμη, εξουσία , βία ή απόλαυση του κακού;

Μια μέρα με ρώτησαν οι γιοί μου γιατί ο batman δεν κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο αφού έχει υπερδυνάμεις; Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες έχουν την ανάγκη να ανήκουν σε ένα κόσμο ασφαλή και υγιή. Ο βαθύτερος πόθος είναι πώς ξεκινούν και εξελίσονται οι σχέσεις στα μάτια των παιδιών. Σε αυτό που συνήθως κρίνομαστε είναι το πώς χειριζόμαστε τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας ώστε να μην γίνονται εξουσιαστικές, εκμεταλλεύσιμες ή καταδυναστευτικές απέναντι στους άλλους.

Ο θησαυρός των παιδιών μας είναι η καλοσύνη τους.

Ο  ιπποτισμός του Δον Κιχώτη! Κάποιοι ενήλικες το διατηρούν και άλλοι δημιουργούν μια διαφορετική εικόνα. Τα παιδιά αγαπούν το σύμπαν του ιππποτισμού για αυτό ταυτίζονται με τους υπερήρωες, την δύναμη να νικάς το κακό. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να διαμορφώσουν τις αξίες και την ηθική τους υπόσταση.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο υλικό που υπάρχει ήδη μέσα τους. Η αίσθηση της προσωπικής  αξιοπρέπειας τα ωθεί να κάνουν πράγματα καλά και όχι άσχημα που θα τα αναπαράγουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Κείμενο: Ρία Σπύρου

You may also like