Κέικ: Η “γλυκιά” παράσταση που σερβίρεται στο Εθνικό, από τη Χρ. Τζέικου

main_KEIK_B2_FILTER_341Στο κτίριο Τσίλλερ και συγκεκριμένα στη σκηνή “ Νίκος Κούρκουλος”, παίζεται σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη, το “Κέικ” του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Ομολογώ πως με το που μπήκα στο θέατρο μου ερχόταν μια μεθυστική μυρωδιά από κέικ. Η σκηνή ήταν στο κέντρο ανάμεσα στα καθίσματα των θεατών , ενώ το ίδιο το σκηνικό ήταν άκρως μινιμαλιστικό και σύγχρονο. Εκείνο που έδωσε μια άλλη αίσθηση του χώρου ήταν οι φωτιζόμενες πόρτες διαχωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα δωμάτια (καθιστικό, κουζίνα, γραφείο), καθώς και οι δύο ολόσωμοι καθρέφτες που βρίσκονταν στις δύο πλευρές της σκηνής – οι οποίοι με έναν απίστευτο αντικατοπτρισμό έδιναν την αίσθηση ότι υπήρχαν μπαλκόνια.

Η ιστορία είναι αρκετά σύγχρονη , δίνοντας κυρίως έμφαση στους χαρακτήρες και στην διαφοροποίηση των συμπεριφορών τους. Και η ιστορία έχει ως εξής…. Ο Πέτρος ο διαχειριστής της πολυκατοικίας , είναι ένας τυπικός , ισορροπημένος και ευγενικός άνθρωπος, ο οποίος προσμένει την κόρη του από Αγγλία , όμως εκείνη την ημέρα καλείται ο ίδιος να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό που προέκυψε στην πολυκατοικία, το οποίο έχει ταράξει τους ενοίκους οι οποίοι απαιτούν από τον ίδιο να βρεθεί κάποια λύση. Κάποιος από τους ενοίκους, πετάει από το μπαλκόνι του τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να υπάρχει βρωμιά μπροστά από την πολυκατοικία. Ο Πέτρος μαζί με τους άλλους τρεις ενοίκους ψάχνουν να βρούν ποιος είναι ο ένοχος. Οι τρεις ύποπτοι είναι καθημερινοί άνθρωποι, ο καθένας με τα δικά του προβλήματα τα οποία είναι κυρίως ψυχικής φύσεως. Και ενώ όλη η συζήτηση ξεκινάει ήρεμα , ξαφνικά κορυφώνεται μέσα από την σύγκρουση των ηρώων, οι οποίοι κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Μετά από τις διαφωνίες τους και την αποκάλυψη των δικών τους ιστοριών, οι χαρακτήρες συμφιλιώνονται τρώγοντας απλώς ένα κέικ.

b_3884_keik_04_05_2014_113Τον ρόλο του Πέτρου ερμηνεύει ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο οποίος είναι αρκετά ήρεμος, καθημερινός, ενώ χρησιμοποιεί μεγάλες παύσεις στον λόγο του και με σωστά ξεσπάσματα. Ο πιο σουρεάλ χαρακτήρας του έργου είναι η Σάσα ( Μίνα Αδαμάκη) , η οποία ζει σ’έναν δικό της κόσμο. Φαντασιόπληκτη και ονειροπόλα, η Σάσα είναι μια συγγραφέας , που μιλάει με νοσταλγία για το παρελθόν, ενώ είναι εκείνη που βάζει λάδι στη φωτιά για να αρχίσει ο καβγάς. Ο Λαέρτης Μαλκότσης στον ρόλο του Αγκρόν, είναι ένας εσωστρεφής και συνάμα δυναμικός χαρακτήρας , αλλά πάνω απ’όλα ένας τίμιος αλλοδαπός που μεγαλώνει μόνος του τον γιο του. Τέλος για μένα , ο πιο συγκλονιστικός ερμηνευτικά χαρακτήρας και θα έλεγα και ο πιο δύσκολος , λόγω των πολλών διαφορετικών διακυμάνσεων στην συμπεριφορά του είναι ο ρόλος του Μπάμπη, τον οποίο ερμηνεύει εξαιρετικά ο Μάξιμος Μουμούρης. Είναι ένας νευρικός ένοικος , ευθής, αληθινός , και αρκετά δίκαιος αφού θέλει να αποκαλυφθεί περισσότερο απ’όλους η αλήθεια.

Η σκηνοθετική άποψη του Πέτρου Φιλιππίδη , θα έλεγα πως ήταν αρκετά εύστοχη αφού η ιδέα του να χρησιμοποιήσει τη σκηνή στο κέντρο ανάμεσα από τους θεατές , έδινε ένα αίσθημα εγκλωβισμού και συνάμα συγκατοίκησης, ενώ η μυρωδιά που υπήρχε στο χώρο ήταν μια επιθυμία του συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη που υπηρέτησε σωστά ο σκηνοθέτης. Εντυπωσιακές ήταν και οι εναλλαγές της μουσικής, όταν χτυπούσε το κουδούνι της πόρτας καθώς και το σβήσιμο των φώτων κάθε φορά που έμπαινε στο σπίτι και ο κάθε ένοικος.

Προτείνω να πάτε να δείτε αυτή την παράσταση, γιατί τελικά μέσα από ένα απλό και καθημερινό έργο περνάνε τα μεγαλύτερα κοινωνικά μηνύματα, ενώ κάπου εδώ να σημειώσω πως στο τέλος θα σας μοιράσουν και κέικ!!!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Σπατιώτη
Φωτογράφος της παράστασης: Βασίλης Μακρής

Διανομή :
Πέτρος: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Σάσα: Μίνα Αδαμάκη
Μπάμπης: Μάξιμος Μουμούρης
Αγκρόν: Λαέρτης Μαλκότσης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Σάββατο : 18.00, 21.00
Πέμπτη, Παρασκευή 21.00
Κυριακή 19.30

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ
Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”
Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210 5288170-171, 210 7234567

Περισσότερες πληροφορίες για τη Χριστιάνα Τζέϊκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like