Καλοκαιρινές Διακοπές: μαζί ή χώρια;, από τη Μαρία Μάρκου

holidaysΚαθώς το καλοκαίρι προχωρά και ο επίσημος μήνας των διακοπών, ο Αύγουστος, θα ξεκινήσει σε μία εβδομάδα, στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το ζήτημα των διακοπών για ένα ζευγάρι: μαζί ή χώρια;

Το ζήτημα των ξεχωριστών διακοπών δύσκολα θα τεθεί σε ένα φρεσκο-ερωτευμένο ζευγάρι όπου οι σχετιζόμενοι επιδιώκουν όλο και περισσότερο χρόνο αλληλεπίδρασης μεταξύ τους οπότε και ο θερινός προορισμός, μάλλον θα είναι κοινός. Το εν λόγω ζήτημα τίθεται συνήθως σε ζευγάρια τα οποία βρίσκονται σε κάποια σχετικά μακροχρόνια σχέση και συνήθως οι σχετιζόμενοι συμβιώνουν μεταξύ τους, άρα μοιράζονται και μια ρουτίνα. Στην προκειμένη λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η κάθε μία από τις δύο καταστάσεις σε μια τέτοια ερωτική σχέση.

Στις διακοπές μαζί με τον σύντροφο, προσφέρεται η δυνατότητα για αλλαγή των παραστάσεων και τη συνεπαγόμενη ανανέωση της διάθεσης με στόχο το αλληλο-μοίρασμα τούτης της εμπειρίας. Κάτι τέτοιο, πέραν της ευχαρίστησης που προκαλεί στο άτομο, αποτελεί και μια ακόμη κοινή εμπειρία του ζεύγους. Όσο πιο ικανοποιητική είναι αυτή, τόσο μπορεί να ενισχυθεί το συναισθηματικό δέσιμο και να ανανεωθεί η σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης, είναι πάντα πιθανό όταν οι άνθρωποι χαλαρώνουν κάπως, να πέφτουν οι άμυνες και να αφήνονται ελεύθεροι να εκφρασθούν πιο ανοικτά. Κάτι τέτοιο, μπορεί να αναπτερώσει το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον και να εμβαθύνει την μεταξύ τους επικοινωνία. Εν ολίγοις, η απομάκρυνση από την καθημερινότητα και τις έγνοιες, μπορεί να είναι αρκετή για να έρθει το ζευγάρι πιο κοντά και να απολαύσουν μαζί την θερινή εξόρμηση.

Από την άλλη πλευρά, όταν η ρουτίνα είναι κάπως πιο επιβαρυμένη και η συμβίωση συγκρουσιακή, ίσως η παραχώρηση αυτόνομου χώρου και χρόνου μέσω των ξεχωριστών διακοπών να είναι και αποτελεσματική. Η αλλαγή των παραστάσεων στην προκειμένη και η ανανέωση της διάθεσης έχει ως στόχο το ατομικό βίωμα και την προσωπική ενίσχυση. Κάτι που ίσως να είναι απαραίτητο κάποιες φορές, ώστε το άτομο έχοντας απομακρυνθεί από την καθημερινή ρουτίνα και τα προβλήματά της, να μπορεί να ικανοποιήσει προσωπικές επιθυμίες που θα του δώσουν την ανάλογη ευχαρίστηση που αναζητά ώστε να αναπτερώσει την χαμένη του διάθεση. Τούτη η θετική αυτο-ενίσχυση είναι πιθανό να επηρεάσει επίσης θετικά και την συντροφική αλληλεπίδραση μέσω αφενός της ανακούφισης των εγνοιών και αφετέρου της δημιουργίας του αισθήματος της απουσίας του άλλου.

Ξεχωριστές διακοπές δεν σημαίνουν και παύση της επικοινωνίας. Τουναντίον, αυτή μπορεί να είναι και πιο αληθινή λόγω της προσωρινής απουσίας του συντρόφου. Η απόσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει το άτομο με ξεκάθαρο μυαλό σε προσωπικές εμβαθύνσεις που ίσως του δώσουν απαντήσεις για την συγκρουσιακή ή ανιαρή αλληλεπίδραση με τον σύντροφο με στόχο την αναδιαμόρφωσή της σε πιο αρμονική.

Σε ανάλογη περίπτωση, καλό είναι το ζευγάρι να συζητήσει μεταξύ του. Αν αυτή η απόφαση βρίσκει κάποιον από τους δύο αντίθετο, καλό είναι η άλλη πλευρά να προσπαθήσει να εξηγήσει την προσωπική αναγκαιότητα του χώρου για λίγες μέρες χωρίς να μπερδευτεί με μη-επιθυμία ή απόρριψη για τον σύντροφο. Ίσως έτσι μπορέσει να καταλάβει και η αντίθετη πλευρά και βρει επίσης ενδιαφέρουσα την ιδέα της αυτονομίας οπότε η αναπτέρωση της διάθεσης να είναι και αμφίδρομη.

friends on the beachΑυτή η αυτονομία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πραγματωθεί και μέσω κοινών διακοπών. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια καλή ισορροπία μεταξύ του χρόνου που περνά το ζευγάρι μαζί και του χρόνου που περνά ο καθένας μόνος του. Η εναλλαγή κοινών και προσωπικών δραστηριότητων μπορεί να είναι αρμονική και να αποτρέψει και ενδεχόμενες γκρίνιες. Δεν χρειάζεται το ζευγάρι να είναι συνέχεια και παντού μαζί. Αν υπάρχει απουσία κοινών ενδιαφερόντων ή αντίθεση μεταξύ κάποιων, καλό είναι να κάνει ο καθένας  αυτό που τον ευχαριστεί τελικά έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν παρέα. Για να αποφευχθεί η πίεση του ενός προς τον άλλον, η ισορροπία αυτή βασίζεται στην κατανόηση και στην αποδοχή της διαφοροποίησης της διασκέδασης για τον καθένα. Ίσως αυτή η κατανόηση να μπορεί να είναι επιβοηθητική για τις περιπτώσεις που τα γούστα είναι τόσο διαφορετικά ώστε και ο καλοκαιρινός προορισμός να διαφέρει ριζικά. Αν και οι δύο νιώθουν αναγκασμένοι να ακολουθήσουν τον σύντροφό τους, τότε ας νιώσουν καλύτερα ελεύθεροι να του το πουν και να διαλέξουν άλλον προορισμό. Ξεχωριστά.

Τέλος είναι σημαντική μία επισήμανση: οι ξεχωριστές διακοπές δεν σημαίνουν κι απιστία. Έχουμε τονίσει σε πολλά άρθρα την αναγκαιότητα της εμπιστοσύνης για μια υγιή ερωτική σχέση. Διεκδίκηση της προσωπικής αυτονομίας μέσω των διακοπών δεν σημαίνει αλλαγή ερωτικού συντρόφου αλλά αποχή από την ερωτική δραστηριότητα γενικά προς όφελος άλλων ατομικών αναγκών. Σε αντίθετη περίπτωση,  η απιστία πιθανά να συνέβαινε τελικά έτσι κι αλλιώς και η ερωτική σχέση να είχε ήδη λήξει…

Περισσότερες πληροφορίες για την Μαρία Μάρκου, πατήστε εδώ

Περισσότερα άρθρα από την ψυχολόγο μας, Μαρία Μάρκου:

Έρωτας : Χημικό cocktail ή απλά μεθυστικός;, από τη Μαρία Μάρκου
Κρίσεις πανικού; Don’t panic!,από την Μαρία Μάρκου
Εφηβεία και σεξουαλικότητα, από τη Μαρία Μάρκου
Δώσε τόπο στην οργή, από την Μαρία Μάρκου

 

 

You may also like