Κι όμως, το chat στο internet βοηθάει στην κατάθλιψη!

Emotional distress 3Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα forums και τα chatrooms στο internet μπορούν να έχουν θετική επίδραση που θα έπρεπε να γίνει περισσότερο γνωστή. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διεξήγαγαν μία ανάλυση δεκατεσσάρων ξεχωριστών ερευνών αναζητώντας πώς οι νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ίντερνετ.

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One – έδειξε έναν αριθμό ερευνών όπου βρέθηκε σχέση ανάμεσα στη χρήση του internet και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά ή ακόμη και την αυτοκτονία. Άλλοι ερευνητές όμως διαπίστωσαν πως το internet θα μπορούσε να είναι μια θετική επιρροή.
Οι κίνδυνοι της χρήσης του internet έχουν γίνει ευρέως θέμα έρευνας ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της δεκατετράχρονης Hannah Smith από το Leicestershire που βρέθηκε κρεμασμένη αφότου δέχθηκε υβριστικά μηνύματα σε site κοινωνικής δικτύωσης. Από τότε έρευνα από το NSPCC έδειξε πως το ένα πέμπτο των παιδιών ηλικίας από έντεκα έως δεκαέξι ετών έχει αρνητικές εμπειρίες κατά τη χρήση του διαδικτύου.
Emotional distress 2Η έρευνα του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επεσήμανε ένα αριθμό των κινδύνων της χρήσης του internet, συμπεριλαμβανομένων της «ομοαλοποίησης» της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς και του ρίσκου του εκφοβισμού (bullying). Επεσήμανε επίσης μία «δυνατή σύνδεση» ανάμεσα στα διαδικτυακά forums και τον αυξημένο κίνδυνο της αυτοκτονίας συγκεκριμένα.

Οι ερευνητές, όμως, δήλωσαν πως κάποιες μελέτες έδειξαν πως τα forums θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και να φέρουν σε επαφή κοινωνικά απομονωμένα άτομα. Υπήρχαν επίσης παραδείγματα όπου χρήστες των forums ενθάρρυναν τη θετική συμπεριφορά, συμβούλευαν άλλους χρήστες που αναζητούσαν βοήθεια και συνέχαιραν ο ένας τον άλλον που τελικά δεν έβλαψαν τον εαυτό τους.

Ο συντάκτης της αναφοράς, καθηγητής Keith Hawton, δήλωσε: «Η επικοινωνία μέσω του internet ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη συμβολή, όσο και στην αποτροπή αυτοκτονικών τάσεων στα νέα άτομα. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάπτυξη θεραπευτικών παρεμβάσεων χρησιμοποιώντας αυτά τα κανάλια επικοινωνίας, ειδικά ώστε να έχουμε πρόσβαση σε όσους δεν αναζητούν βοήθεια σε ψυχολογικές υπηρεσίες.»
Emotional distress 5Επίσης, ο Joe Ferns της φιλανθρωπικής οργάνωσης Samaritans πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πως πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν forums γύρω από την αυτοκτονία και chatrooms προκειμένου να συζητήσουν ανώνυμα τα συναισθήματα σύγχυσης κι απόγνωσης που τους διακατέχουν, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων που έχουν να αυτοκτονήσουν. Αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση σε τέτοια άτομα. Τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν συναισθήματα που δεν έχουν αποκαλύψει σε κανέναν από το κοινωνικό τους περιβάλλον που υπάρχει εκτός διαδικτύου.

“Αντί να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα μπλοκάρουμε ή θα λογοκρίνουμε τέτοια sites, θα έπρεπε να σκεφτούμε για τις ευκαιρίες που δίνονται online για να πλησιάσουμε άτομα με συναισθηματικές διαταραχές.»

Πηγή: BBC
Photos: Pinterest
Προσωπικό σχόλιο: Με κάλυψε πλήρως ο Joe Ferns. Πολλές φορές ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται όταν στρέφεις εναντίον του τα ίδια του τα όπλα. Έτσι και με το διαδίκτυο. Σωστή χρήση και καθοδήγηση χρειάζεται.

You may also like