Μπορεί ο σκύλος μας να σκεφτεί μεθοδευμένα;

Είναι πιστός, τρυφερός, εκδηλωτικός… είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου! Οι “κακές” γλώσσες (γατόφιλοι, εσείς;; ) λένε πως δεν είναι και τόσο έξυπνος! Όμως συχνά ο σκύλος μπορεί να καταπλήξει ακόμη και το πιο πιστό dog person, ενώ οι πιο πρόσφατες έρευνες καταλήγουν σε συμπεράσματα που αποδεικνύουν πως ο σκύλος μας είναι ικανός για πολλά περισσότερα από όσα βλέπουμε σε home made βιντεάκια στα social media!

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Learning & Behavior, όταν ένας σκύλος δεν έχει αρκετά δεδομένα για να καταλήξει σε μία απόφαση δράσης, πιθανώς στρέφεται στις μεταγνωστικές του δεξιότητες. Πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία ο άνθρωπος αναπληρώνει τα όποια κενά της πληροφόρησης που χρειάζεται ώστε να διεκπεραιώσει μία διεργασία ή να επιλύσει ένα πρόβλημα. Οι μεταγνωστικές δεξιότητες παρατηρήθηκαν στους πιθήκους και, μέχρι τώρα, θεωρούνται χαρακτηριστικά των ανθρωποειδών.

Ερευνητές του εργαστηρίου Dogstudies του Ισντιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck αποφάσισαν να εξετάσουν αν οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να εκτιμήσουν, να παρακολουθήσουν κι εν συνεχεία να ελέγξουν την αντίληψή τους και τις γνωστικές τους διεργασίες. Για το σκοπό επελέχθησαν πενήντα σκυλιά διαφορετικής ράτσας, τα οποία έπρεπε να εντοπίσουν μία ανταμοιβή που ήταν παιχνίδι ή λιχουδιά πίσω από δύο φράχτες. Κάποια από τα σκυλιά μπορούσαν να δουν την ανταμοιβή τους πίσω από το φράχτη ενώ άλλα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Στη δεύτερη περίπτωση οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο συχνά τα σκυλιά ήλεγχαν μέσα από ένα άνοιγμα προτού αποφασίσουν πώς θα κινηθούν. Έτσι θεώρησαν πως, εξερευνώντας μέσα από την τρύπα, οι σκύλοι συγκέντρωναν τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να προχωρήσουν, ενώ τα σκυλιά της πρώτης ομάδας δε φαίνονταν να ασχολούνται με αυτήν τη διαδικασία. Επιπλέον, τα σκυλιά που έβρισκαν το παιχνίδι διάλεγαν πιο συχνά το σωστό φράχτη σε σύγκριση με όσους έβρισκαν τη λιχουδιά.

Μία εκ των ερευνητών, η Julia Belger, ανέφερε: “Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι σκύλοι όντως ζητούν παραπάνω πληροφορίες όταν δε βλέπουν την ανταμοιβή. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεταγνωστικές δεξιότητες, που είναι και προϋπόθεση για ό,τι χαρακτηρίζουμε ως γνώση”.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κι η πιθανότητα οι σκύλοι να δρούσαν ενστικτωδώς ή και μηχανικά. Για να το καθορίσουν, οι ερευνητές δυσκόλευσαν τη διαδικασία βασιζόμενοι στη λογική που χρησιμοποιεί κάποιος όταν ψάχνει κάτι σημαντικό, όπως τα κλειδιά ή την ταυτότητά του. Για τα σκυλιά τέθηκε η επιλογή ανάμεσα σε δύο τύπους φαγητού (ένα μικρότερης σημασίας κι ένα μεγαλύτερης) ή ανάμεσα σε παιχνίδι και φαγητό. Ωστόσο, σ’ αυτήν την περίπτωση, τα σκυλιά δε σημείωσαν την ίδια επιτυχία να εντοπίσουν το (ίσως) πιο γευστικό φαγητό, όπως επίσης δεν καθορίστηκε κάποιο ποσοστό ακριβείας, κάνοντας τα ευρήματα μη τελεσίδικα. Έτσι οι επιστήμονες θεωρούν πως οι σκύλοι έχουν ένα επίπεδο μεταγνωστικών δεξιοτήτων, οι οποίες όμως πιθανώς εξαρτώνται στην οσφρητική τους ικανότητα. Με δεδομένο πως η όσφρηση για τα σκυλιά είναι τόσο σημαντική όσο η όραση για τον άνθρωπο, είναι πολύ λογικό οι όποιες έρευνες ακολουθήσουν να επεκταθούν με γνώμονα την όσφρησή τους.

Όπως και να έχει, όμως, σίγουρα αποδεικνύεται πως ο σκύλος κρύβει νοητικές εκπλήξεις που ξεπερνούν την ευρηματικότητά τους για να μας κάνουν να τους δώσουμε ένα μεζέ ή να κάνουμε τη βόλτα λίγο μεγαλύτερη και διασκεδαστική! Να, κάτι τέτοια μαθαίνουμε και πώς να μην είμαι dog person;;;

You may also like