Ξενώνας Μαυροδήμος, το Ταξίδι στην Αγόριανη και η επιστροφή στην φύση!

Παρασκευή απόγευμα και ξεκινάμε με την Μαρία και τη Μυρτώ για 2ημερη απόδραση… μόνο για γυναίκες. Το μόνο που έχουμε ανάγκη είναι ηρεμία, ξεκούραση κι επαφή με την φύση. Προορισμός; Η Αγόριανη ή αλλιώς Επτάλοφος. Δυόμισι ώρες από την Αθήνα, με ευχάριστη κι άνετη διαδρομή και φτάσαμε.  Με το μπαίνεις στο χωριό συναντάς τον  “Ξενώνα Μαυροδήμο”, όπου και μείναμε δύο βράδια.

Όταν  φτάσαμε ήταν σχετικά αργά για βόλτα, αλλά η ιδανική ώρα για δείπνο που μας είχε ετοιμάσει ο Ορέστης, ο γιος του ιδιοκτήτη που είχε μάλιστα την γιορτή του. Κολοκυθόσουπα, παϊδάκια προβατίνας και λουκάνικα στο μενού, με τη συνοδεία σαλάτας και τοπικού κόκκινου κρασιού. Και φυσικά για χωνευτικό ρακόμελο. Καθ όλη τη διάρκεια του δείπνου ήταν κοντά μας ο Θανάσης Μαυροδήμος, υπεύθυνος του ξενώνα, που μας μίλησε για την ιστορία του χώρου, αλλά και του χωριού.

Ο Ξενώνας  χτίστικε το 1985 και συνδυάζει μοναδικά την παράδοση με την άνεση και τις σύγχρονες ανέσεις.
Φτιαγμένο με ξεχωριστό τρόπο εξ’ ολοκλήρου από πέτρα και ξύλο λαξευμένα στο χέρι, όλα στο πνεύμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του τόπου. Η εξωτερική και εσωτερική διακόσμηση επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα και αποπνέει ένα ζεστό και καλαίσθητο συναίσθημα.
Στο εστιατόριο που φάγαμε το βραδυνό μας αλλά και τα δύο επόμενα πρωινά μας γεύματα, απολαύσαμε παραδοσιακές γεύσεις δίπλα στο τζάκι. Οκ, το πρώτο βράδυ κατέληξα στις 2 τα ξημερώματα ξαπλωμένη μπροστά στο τζάκι, έχοντας εξοικειωθεί πλήρως με το ζεστό περιβάλλον.

Εδώ πρέπει να σας γράψω οπωσδήποτε για τα δωμάτια και κυρίως για τα χουχουλιάρικα κρεβάτια. Οι σοφίτες χαριτωμένες, μικρές και ζεστές, επενδυμένες με ξύλο ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος του ξενώνα, Τα κρεβάτια (ναι επανέρχομαι σε αυτά) ήταν άνετα, ζεστά και τα παπλώματα ήταν ιδανικά για να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς με τις ώρες. Τόσο που παραλίγο να χάσω το πρωινό που ήταν νοστιμότατο: λαχταριστές σπιτικές πίτες από την κυρία Βούλα, διαφορετικές χειροποίητες μαρμελάδες(εγώ τίμησα και τις δύο μέρες την μαρμελάδα από σύκο), τσάι του βουνού, αυγά από το κοτέτσι, παραδοσιακά τυριά. Ό,τι χρειαζόμασταν για να πάρουμε δυνάμεις.

Μία βόλτα στο χωριό ήταν απαραίτητη για να πάρουμε μία εικόνα από τον καταρράκτη και τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Τα καφέ και τα εστιατόρια γεμάτα από ντόπιους αλλά και επισκέπτες από τις γύρω πόλεις, αλλά και από την Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι πήγαμε αρχές Νοέμβρη, η κίνηση από “τουρίστες” ήταν αυξημένη, το οποίο σημαίνει οτι η Αγόριανη και η Αράχωβα δεν είναι μόνο για την περιόδο που έχει χιόνι ή μόνο για τους λάτρεις του σκι.

Είναι πολλά που μπορείς να κάνεις πηγαίνοντας στο χωριό αυτό.

Αν έχετε κουράγιο κι όρεξη για περπάτημα, διασχίζοντας το διεθνές Ορειβατικό – Πεζοπορικό μονοπάτι Ε4 μέσα από το ομορφότερο δάσος στον Παρνασσό, φτάνετε σε περίπου 6 ώρες στους Δελφούς και φυσικά ένα αυτοκίνητο σας περιμένει για στο τέλος της διαδρομής για να σας επιστρέψει στο χωριό.

Υπάρχει το Εθνικό Μονοπάτι 22, Αγόριανη-Αγία Ελεούσα-Σουβάλα-Αρχαία Λίλαια :
Πρόκειται για την πιο μεγάλη και περιπετειώδη διαδρομή της περιοχής, η οποία διασχίζει 10 δύσκολα χιλιόμετρα και απαιτεί περισσότερες από τέσσερις ώρες. Ανηφορίζοντας από την Επτάλοφο (την Ανω Αγόριανη) πηγαίνετε νότια και κατηφορίζετε προς την Πολύδροσο (τη Σουβάλα) περνώντας μέσα από φαράγγια και ρέματα προς την πανέμορφη Αγία Ελεούσα. Από εκεί μπορείτε να διαλέξετε τη δυτική πορεία προς την Αρχαία Λίλαια (με ένα επιβλητικό τείχος) ή ανατολική προς την Πολύδροσο ακολουθώντας και στις δύο περιπτώσεις τη σήμανση του εθνικού μονοπατιού 22.

Αξίζει να επισκεφτείτε τον Καταρράχτη “Μάτεσης” :  Σε μικρή απόσταση από το χωριο θα τον δείτε, είναι ύψους άνω των 60 μέτρων και μοναδικού φυσικού κάλλους.

Last but not least…  Εφτάστομος , το φυσικό βάραθρο με τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης, τους παγοσταλακτίτες και τους παγοσταλαγμίτες, θέαμα μοναδικό και σπάνιο.

Να είστε σίγουροι ότι οι ιδιοκτήτες του Ξενώνα, θα σας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες και θα σας προτείνουν τι να κάνετε βάσει των αναγκών σας και της διάθεσής σας.

Πάντως, επιστρέφοντας από τις εξορμήσεις στις γύρω περιοχές, η κυρία Βούλα, που όπως είπαμε μαγειρεύει καταπληκτικά, θα σας έχει ετοιμάσει το μεσημεριανό και το δείπνο για να μπορέσετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το υπόλοιπο της διαμονής σας.

Για του λάτρεις του σκι, πληροφοριακά, η Αγόριανη απέχει από το χιονοδρομικό κέντρο 30 λεπτά ( 27 χλμ) όσο και η Αράχωβα.

Αν θέλετε το βράδυ να απολαύσετε το φαγητό σας ή το ποτό σας εκτός του Ξενώνα, υπάρχει η “Τερέζα“, country lounge bar restaurant, με ιταλική κουζίνα.  Για απογευματινό καφέ, επισκεφτείτε την Aelia…

Αν φυσικά έχετε το κουράγιο να οδηγήσετε μέσα στη νύχτα και να κάνετε “Επικίνδυνες διαδρομές”, μιας και ο δρόμος ενδείκνυται μόνο για jeep με δυνατούς προβολείς, μπορείτε να πάτε και στο Elatos Resort & Health club. Εντυπωσιακό!

Για την επιστροφή, φροντίστε να ξεκινήσετε εγκαίρως γιατί, ειδικά τώρα την περίοδο των γιορτών, είναι αρκετά δύσκολο να διασχίσετε την Αράχωβα, εκτός αν γνωρίζετε τον “περιφερειακό” για να απο φύγετε την κίνηση.

Πάντως είμαι σίγουρη ότι αν πάτε μια φορά στον Ξενώνα “Μαυροδήμος” , θα θέλετε να ξαναπάτε σύντομα…Θα έλεγα ότι είναι ο ιδανικός προορισμός για οικογένειες και ζευγάρια που αγαπούν την φύση.

 

Ξενώνας Μαυροδήμος, Αγόριανη Παρνασσού, τηλ.: 22340 61289 -22340 61309

Υ.Γ. Ευχαριστούμε την Χριστίνα Ζάχου για την πρόταση και τον Ξενώνα “Μαυροδήμος” για τη ζεστή φιλοξενία.
Υ.Γ. Μαρία Τσουκαλά (by Moretrends.gr) και Μυρτώ Τσουκαλά ήσασταν η καλύτερη παρέα. Τα γέλια μας μέχρι τις 3 τα ξημερώματα στο δωμάτιό σας, θα μου μείνουν αξέχαστα.

You may also like