“Οι μαμάδες γιορτάζουν!”, από τη Δήμητρα Βασιλείου

MUM GIRLΔεν μου αρέσει να είμαι απόλυτη, αλλά έχω καταλήξει ότι όποιον τίτλο κι αν έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή, σε ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό επίπεδο, όποια προσωπική ευτυχία, ο πλέον καθοριστικός σταθμός στη ζωή μας είναι-για εμάς τις γυναίκες- η μητρότητα.  Όχι ότι όλα τα άλλα δεν είναι σημαντικά και πολύτιμα για την ισορροπία μας. Απλά η μητρότητα είναι καταιγιστική και απόλυτη. Είναι μία ιδιότητα που μας αλλάζει, μας σημαδεύει και μας ξαναγεννά. Ξυπνά μια πληθώρα πρωτόγνωρων συναισθημάτων, αποκαλύπτει το μεγαλείο της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς. Μας κάνει καλύτερες. Μας ηρεμεί και μας ολοκληρώνει παρά τις πρακτικές δυσκολίες που όλες αντιμετωπίζουμε στο μεγάλωμα των παιδιών μας.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρας της Μητέρας οι μανούλες γιορτάζουν και περιμένουν με ανυπομονησία την αγκαλιά και το φιλάκι του παιδιού τους που θα τους ανταμείψει για όλα όσα έχουν προσφέρει. Δεν είναι ότι επιζητούν την ανταμοιβή, αλλά, να, έτσι, για το καλό…

Βέβαια η μαμά δεν γιορτάζει μόνο μία μέρα του χρόνου, τη σημερινή, αλλά κάθε μέρα που περνά με το παιδί της. Κάθε στιγμή που το αγκαλιάζει, το ακούει, το φροντίζει στα δεκάδες καθημερινά πράγματα που μπορεί να χρειάζεται. Κάθε φορά που του διαβάζει ένα παραμύθι. Όταν το βάζει να κοιμηθεί. Κάθε φορά που αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους φόβους του και προσπαθεί να το καθησυχάσει. Όταν το βοηθά να αυτονομείται, όταν σέβεται τις ιδιαιτερότητές του. Κάθε φορά που δεν το συγκρίνει, δεν το κατακρίνει, δεν το καταπιέζει. Μαμά είναι αυτή που, σύμφωνα με μια εβραϊκή παροιμία, καταλαβαίνει ακόμα κι αυτά που δεν λέει το παιδί.

Μαμά, βέβαια, δεν είναι μόνο και πάντα η βιολογική. Είναι η θετή, η ανάδοχη μητέρα, η παρένθετη, η μητέρα που γεννά το παιδί της κόρης της, η κοντινή συγγενής που αναλαμβάνει να αναθρέψει ένα παιδί που για κάποιους λόγους έμεινε μακριά ή έχασε τους γονείς του. Αυτή η μαμά είναι εξίσου πολύτιμη και διπλά αξιέπαινη. Μαμάδες είναι οι εργαζόμενες στα ορφανοτροφεία και τα κέντρα βρεφών που προσφέρουν την αγκαλιά τους σε εγκαταλειμμένα και ορφανά παιδιά, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς να πληρώνονται. Είναι οι μαμάδες SOS των χωριών SOS. Είναι οι πολύτεκνες, είναι οι ανύπαντρες, οι άπορες. Είναι οι φύσει μαμάδες, είναι οι θέσει μαμάδες.

Μαμά είναι τελικά πάρα πολλά πράγματα. Σωστή μαμά ακόμη περισσότερα. Αλάνθαστη μαμά καμία.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες. Να χαιρόμαστε τα παιδιά μας, να τα χορτάσουμε στο μεγάλωμά τους, να είναι πάντα γερά και καλότυχα. Χρόνια πολλά και στους μπαμπάδες, τους συνοδοιπόρους μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.

You may also like