Οι OMA σκηνογραφούν για το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο στις Συρακούσες

      από την Ευγενία Μαντά-αρχιτέκτων*

 

      Τα σκηνικά των ΟΜΑ για το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο στις Συρακούσες, Σικελία, εγκαινιάστηκαν με τη παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (υπό τη διεύθυνση του Claudio Longhi). Η σκηνογραφία χαρακτηρίζεται από τρείς προσωρινές κατασκευές οι οποίες επανερμηνεύουν τους χώρους του θεάτρου, το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.

 

      Οι επεμβάσεις των ΟΜΑ αξιοποιούνται και προσαρμόζονται στο έπακρο σε στρατηγικές στιγμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού κύκλου παραστάσεων που έχει διοργανώσει το Istituto Nazionale del Dramma Antico,το οποίο περιλαμβάνει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη (διεύθ. Antonio Calenda) καθώς και τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (διεύθ.Roberta Torre).

        Η πρώτη επέμβαση, το

Δαχτυλίδι

      , όπως την ονομάζουν, είναι μία αιωρούμενη πασαρέλα η οποία συμπληρώνει το ημικύκλιο των θέσεων του αμφιθεάτρου εμπεριέχοντας τη σκηνή και τα παρασκήνια και δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στους ηθοποιούς έναν εναλλακτικό τρόπο να εισέρχονται στη σκηνή.

 

        Η

Μηχανή 

      είναι ένα εντελώς ευπροσάρμοστο σκηνικό για τις παραστάσεις: μία κυκλική πλατφόρμα με κλίση, 7 μέτρα ύψους η οποία καθρεφτίζει το αμφιθέατρο σκηνικό έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο το πέρασμα 13ων αιώνων βασανισμού του Προμηθέα, όπως επίσης και να ανοίγει στη μέση επιτρέποντας την είσοδο στους συντελεστές της παράστασης καθώς και συμβολίζοντας δραματικές σκηνές, όπως τον Προμηθέα να καταπίνεται στα έγκατα της γης.

 

        Η

Σχεδία

      , μία κυκλική σκηνή για τους ηθοποιούς και τον χορό επαναπροσδιορίζει τον χώρο της ορχήστρας ως ένα σύγχρονο βωμό, ο οποίος στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένος σε διονυσιακές τελετές

 

      Η σκηνογραφία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου, η οποία δημιουργήθηκε από τους ΑΜΟ, την ομάδα μέσα από τους ΟΜΑ η οποία ασχολείται με μη αρχιτεκτονικά και παροδικά projects, είναι μέρος της μακράς ιστορίας του γραφείου να ασχολείται με καινοτόμους χώρους παραστάσεων από το Netherlands Dance Theatre (1987) και το Wyly Theatre in Dallas (with Rex, 2009) μέχρι το Taipei Performing Arts Centre.

Πηγή: http://www.dezeen.com/2012/05/14/stage-set-at-the-greek-theatre-in-syracuse-by-oma/

*H Eυγενία Μαντά είναι αρχιτέκτων και co-founder των pro.plus.ma (www.arkitektones.eu) 

You may also like